Витянис Андрюкайтис: Качеството на храните е различно във всяка страна


Сподели:
09 Март 2018, Петък
​Храните от една и съща марка се предлагат на различните пазари с различно съдържание и качество.

Това потвърди еврокомисарят Витянис Андрюкайтис по време на публичния дебат „Вкусно или безопасно”, предаде репортер на БГНЕС.

Според еврокомисаря в някои страни е много популярно схващането, че има разделение на качеството на храните в ЕС, тъй като потребителите от Източна Европа смятат, че получават храни, които са второ качество. Това е политическа битка. Проблемите за различно качество на храните съществува навсякъде. Но също и цените са различни, тъй като цените зависят от много фактори, съобщи Андрюкайтис. Необходимо е да се обсъждат подобен вид теми, защото купувачите са с най-силния глас. Разбирането за качеството на храните е субективно у всеки потребител, допълни Десислава Танева.

Изготвена е методика, чрез която да си избегне подобна фрагментация на пазара. По традиция потребителите изпращат разнообразни стоки на различните пазари като обясняват, че тези различия се дължат на вкусовете, на икономическите условия, но те трябва да бъдат и справедливи, допълни още комисарят.

Според Десислава Танева трябва да бъде променена регулацията, за да може тези промени да удовлетворят потребителските очаквания. Още от семейната среда, детските градини и училищата децата трябва да бъдат научени на това кои са принципите на здравословното хранене. Това бяха част от констатациите на Танева по време на дискусията.

В Европейския съюз са едни от най-високите стандарти за безопасност на храните, но въпреки това под 5% от бюджета за здравеопазването в страните членки на ЕС са отделяните средства за осъществяването на профилактика. Превенцията е по-добра от лекуването, заяви Андрюкайтис.

Безопасността на храните и ограничаването на потенциалното вредно съдържание в тях е тема, която също бе повдигната. На един от поставените въпроси от гражданите, Андрюкайтис, в ролята си на медик, отговори, че всички Е-та в храните могат да бъдат използвани, но само ако са абсолютно безопасни, затова и са създадени механизми, чрез които тези продукти да не достигат до потребителя, но все пак потребителите трябва да полагат повече усилия, за да съкратят веригата на доставка на подобен вид хранителни продукти. / БГНЕС


В категории: Анализи, Европа, Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код