Център за наблюдение и реакция на природни бедствия иска президентът


Сподели:
09 Март 2018, Петък
В България има нужда от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи.

Това стана ясно от разговорът на президента Румен Радев с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" в ДАМТН.

Такъв център ще може в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите.

Повод за срещата беше обявеното бедствено положение в Община Хайредин и опасността от наводнения в страната. Главен комисар Николай Николов увери президента, че няма пряка заплаха за населението. Всички необходими мерки са взети, изтъкна Николов и добави, че има готовност за реакция.

Всички участнци в срещата са единодушни, че у нас трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво. Това са предприетите мерки в Бургаска област.

Питан е и Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН за въвеждането на сателитно наблюдение на опасните язовири у нас. Предприети са действия за класифициране и профилактика на опасните водоеми в България, информира председателят на ДАМТН Петър Горновски.

Източник: news.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код