Проф. Евгений Дайнов: Поемането на част от отговорността за депортирането на българските евреи, а не вината, е разумна мяра, която ще доведе до по-бързо оправяне на отношенията с Македония


Сподели:
12 Март 2018, Понеделник


Водещ: Премиерът Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност. Вчера обаче от Националния изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България“ се обявиха против това при посещението си в Македония премиерът Бойко Борисов да се извинява за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония през Втората световна война, в декларация, изпратена от политическата формация, въпреки че се казва и това, че „такова извинение и поемане на чужда вина и престъпления не е обсъждано нито на заседание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България! В следващите минути ще разговаряме с политолога проф. Евгений Дайнов, Добро утро, г-н Дайнов

Евгений Дайнов: Добро утро.

Водещ: Г-н Дайнов, защо според Вас се наложи да бъде представена такава декларация в публичното пространство, като превантивна мярка ли е това писмо, какви опасения са имали от ПП „Националния фронт за спасение на България“?

Евгений Дайнов: Те са крайни националисти и тази тема за македонските евреи е много тежка за крайни националисти и за доста други хора, защото традиционно се отрича, че българската власт и България има нещо общо с депортирането, защото се казва, че там, в тези територии действа германска власт, а не българска. Но е факт исторически, че чиновниците, които са правили списъците на македонските евреи, полицаите, които са охранявали гарите, са били български служители на българската държава и влаковите композиции са били на българските държавни железници. И поради това си участие темата е много остра, много тежка и избягвана десетилетия наред. Нямаше как някакви националисти да не скочат, при положение, че очевидно България прави крачка към поемане на някаква отговорност за това като държава, каквато е имала. Това естествено, че няма как да остане без последствия откъм националистите.

Водещ: В декларацията, изпратена от политическата формация, се казва още, че: „Подобно извинение означава, че България и българският народ поемат вината за трагичната съдба на тези хора, изпратени в концентрационните лагери на смъртта. Тоест България ще поеме вината за престъпления, извършени от друг режим и друга държава – хитлеристка Германиия“. Дали обаче, г-н Дайнов, България е имала възможността да спаси и тях?

Евгений Дайнов: Вижте, много е трудно. Трябва да се поеме отговорност, да се каже ясно, че българската държава съучаства в тази работа. Но има коренна разлика и там трябва да се гледат нещата. В самата България няма окупационна германска армия. А когато нямаш окупационна армия, е доста по-лесно да постигаш всякакви политически резултати, дори и спасяването на евреите, отколкото в Македония, в която имаш директна германска окупационна армия. Там е доста по-трудно, дори и да са искали представители на българската държава, да попречат на това нещо и са съучаствали. Но това е разликата. В същинска България нямаш окупационна германска армия и можеш да провеждаш политика.

Водещ: НФСБ имат ли основание да изискват това от министър-председателя?

Евгений Дайнов: НФСБ, ако бяха по-малко екстремни хора, защото това са крайни хора и реагират по един много краен начин на всичко. Ако бяха спокойни хора, щяха да видят, че чрез поемането на част от отговорността, а не вината, се поема част от отговорността в разумна мяра и това ще доведе до много по-бързо ускоряване на оправяне на отношенията с Македония, която все пак е братска държава и ние би трябвало да имаме интерес да имаме, колкото се може, по-добри отношения с Македония. Това е отговорната позиция. Но тук прави впечатление друго. Забележете, в националистическите среди в България какво става. Доста отдавна не сме чували или виждали декларации или документи от „Обединените патриоти“. Всяка партия започва сама да произвежда политически шум, което ни въвежда на мисълта, че там отношенията изобщо не са това, което бяха в началото на мандата.

Водещ: Има ли опасност за коалицията ГЕРБ -„Обединени патриоти“ и в частност тази на „Обединените патриоти“, която напоследък, както и Вие казахте, така да се каже, е нестабилна?

Евгений Дайнов: Аз мисля, че някакви бомби цъкат в „Обединените патриоти“ вътре между трите формации, не между тях и ГЕРБ. Укротяват засега нещата, но очевидно там с разделителна линия се очертават вътре в самите „Обединени патриоти“ между, да речем, „Атака“ и НФСБ, които само се задълбочават. И декларациите, че времето лекува всичко и че няма да се изпокарат накрая ми се струват неубедителни, именно защото националистите са изключително нервни хора по характер и реагират много по-остро от всеки друг.

Водещ: „Обединените патриоти“ дават ли въпреки всичко заявка за по-добри партньорски отношения, отколкото бяха Реформаторите в миналото управление и възможно ли е малката коалиция да се разпадне, а след нея и голямата?

Евгений Дайнов: Тя малката коалиция при Реформаторите се разпадна. Ако помните, че част напуснах управлението, други останаха, може и така да стане. Това вече се е случвало, може и така да стане, може някои да не издържат, например Валери Симеонов, и да си тръгнат, а другите да останат. Това е вероятно, правено е вече.

Водещ: Как ще коментирате напрежението, което се създаде около 3 март? Кое е рационалното решение, което трябва да има България спрямо Русия?

Евгений Дайнов: Чета много внимателно, слушах и след това четох речите на българските държавни мъже и жени по повод празника и ми се видяха доста балансирани, умерени и обрани и доста близо до обективната историческа истина. Истеричната реакция на руския патриарх крайно ме озадачи, крайно ме озадачи. Очевидно има някаква политика, която Русия иска да следва към България, която не е онази, която следваше досега, тоест да поставя по-остро някакви свои искания. Това ще се види. Това ще излезе. Ако има такова решение в Кремъл за изостряне на политиката спрямо България, то ще излезе от църковните и историческите среди ще се прехвърли в политическата.

Водещ: А как ще коментирате реакцията на вицепремиера Валери Симеонов? Възмутени от позицията му „Обединените патриоти“ се разграничиха от неговото изказване. Те настояха вицепремиерът да поднесе извинение на руския патриарх.

Евгений Дайнов: Реакцията на вицепремиера отново показва, че националистите са нервни хора по природа. Един умен, умерен, отговорен, да кажем, държавник на ниво вицепремиер би изказал неудовлетворение от истерията на руския патриарх, с всичките провокации, които руския патриарх сервира, но не по този начин, не по махленски, хашлашки хулигански, начин, който пада под нивото на провокацията на самия руски патриарх. Тези неща не се правят така и позицията е крайно лека.

Водещ: Г-н Дайнов, като каква можем да определим политическата ситуация през последните дни?

Евгений Дайнов: Скандал след скандал, криза след криза и протест след протест. Точно обратното на онова, което Бойко Борисов очакваше, че по време на председателството всичко ще бъде цветя, рози и успехи. Нищо подобно не се случва, защото начинът на управление и начинът на структуриране на властта и навлизането й в сферата на икономиката, в сферата на човешките отношения, която няма работа, води до поредица от противопоставяния. Няма как да не доведе. Всеки път, когато Бойко Борисов управлява, той с потрес вижда, че неговият начин на управление произвежда нарастваща вълна от протести. Ама как няма да произведе, като неговият начин на управление е да събере цялата власт в един малък кръг хора и да я стовари върху целия останал народ. Българският народ не е руският народ. Българският народ е свикнал да се съпротивлява и както винаги преди средата на мандата на Бойко Борисов започват протести. Това се предричаше, това се знаеше, всеки политолог можеше да Ви го каже още миналата година по това време.

Водещ: Вчера стана ясно, че шефът на новия орган срещу корупцията се захваща с магистратите. Избраният миналата седмица за председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев обяви, че вече има много сигнали за хора с пари, като ги описа като хора, които се занимават с политика и магистрати. Добави, че желанието му е: „да оправим съдебната система“. Какво е Вашето мнение, какво да очакваме от новия председател на Антикорупционния орган?

Евгений Дайнов: Вижте, този човек е момче за мокри поръчки. Видя се още, когато предишната комисия, която оглавяваше, удари Иво Прокопиев поради една единствена причина, че медиите на Прокопиев са час от малкото останали, които не са подчинени. Страхувам се, че мократа поръчка, която той сега ще иска да изпълнява, е да подчини малкото останали места в съдебната система, които все още функционират, както трябва. Но да видим кои точно магистрати ще удари. Това ще се покаже.

Водещ: Благодаря Ви много за това интервю, г-н Дайнов.

Евгений Дайнов: И аз благодаря.

Йоланда ПЕЛОВА

Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код