Детското и ученическо хранене е цъкаща бомба


Сподели:
12 Март 2018, Понеделник
Детското и ученическо хранене е тема, която цъка като бомба.

Да погледнем в чиниите на децата и да видим с какво се хранят. За това апелира председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Това е субсидирано хранене, парите са взети от всички нас, а ние сме "за" това, децата да получават най-здравословната, най-вкусна, а защо не и традиционна храна за България. Да спрем да приказваме за супер храните, произведени в екваториалните държави - киноа, чиа и авокадо като много здравословна закуска, защото е повече от обидно. Аналозите на тази храна да се произвеждат в България. Имаме програма за развитие на селските райони, стимулираме отглеждането на редица култури, а в същото време публични ресурси да се изливат в доставката на такава храна, която е типична за друг континентален пояс и е нетипична за организма на нашето дете, е почти цинично."

През 2016 година у нас влезе в сила наредба, според която храните в детските градини и училищата трябва да са направени само по утвърдени стандарти. Две години по-късно се оказва, че тази наредба все още не се спазва навсякъде, подчерта Кукушева. По думите ѝ, делът на сивия сектор в производството на храни продължава да е стряскащо висок. "Изхвърлената в коша закуска е много лошо отношение както към храната, така и към онези, които са я направили", допълни Кукушева и мотивира предложение как картината да се промени:

"Предложението е свързано с това да се въведат ваучери за ученическите закуски, които децата традиционно изхвърлят в коша, защото те нямат никакъв вид, не се знае кой е доставчикът, не са произведени с необходимите храни. И тъй като в момента около 50 стотинки е една закуска, а една истинска, условно казано, баничка, трябва да струва около лев (ако сиренето е истинско, ако е направена с масло, ако брашното е по утвърден стандарт за България), решаваме да направим така: ако се предоставят пет ваучера за седмицата на родителите, той да има право да прецени в кой ден детето с два ваучера ще яде истинска закуска.

Според наредба номер 9 на Министерството на земеделието храните в детските градини и училищата трябва да са произведени само и единствено по стандарт. Оказва се обаче, че например хляб по утвърден стандарт България произвеждат само 48 фирми у нас.

Законът за храните стои на трупчета, а политиците и от страната на управляващите, и на опозицията се правят, че няма такъв, отчитат от бранша.

"Темата отмря. Никой в момента не комуникира какво става със закона за храните. Излизат нови еврорегламенти, които трябва да дообогатят европейското законодателство и какво от това? Отново се правим, че около Шипка всичко е спокойно."

Източник: cross.bg

В категории: Анализи, Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код