Тиха паника в Лондонград - днес Тереза Мей ще обяви нови санкции срещу Русия


Сподели:
14 Март 2018, Сряда
След като заяви, че "най-вероятно" Русия стои зад покушението с бойно отровно вещество във Великобритания, премиерът Тереза Мей даде на Москва толкова кратък срок да отговори до полунощ във вторник, че още в първия ден на седмицата бе ясно, че в сряда ще бъдат обявени първите санкции.

Русия за пореден път отхвърли обвиненията и каза, че не може да дава информация без достъп до подробности за разследването, включително медицинските данни за състоянието на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, отровени на 4 март.


Междувременно тя получи за тезата си подкрепа от САЩ (последният акт, както се оказа, на държавния секретар Рекс Тилърсън) и европейските си партньори. В Европа усилено се говори, че трябва да се демонстрира солидарност и да се приемат поредните общоевропейски санкции срещу Москва.


Лондон обаче е длъжен въпреки това пръв да предприеме мерки и Мей ще представи по-късно днес в парламента плановете си за първите стъпки.


Какви може да са те и какъв ще е ефектът от тях?


Изгонване на руски дипломати

Това вече се случи след убийството на Александър Литвиненко с радиоактивен полоний 210 през 2006 г. в центъра на Лондон. Тогава бяха наложени и визови ограничения за руски официални лица, но ефектът бе минимален. Андрей Луговой, посочен като един от извършителите на скандалното покушение, не само не е изправен пред правосъдието, но и в момента е депутат от партията на Владимир Жириновски. Този път залозите може да се вдигнат повече с изгонването на руския посланик в Лондон и на известни на властите руски разузнавачи. Посланието ще е ясно - двустранните отношения, които са най-лошите от много години насам, ще станат още по-сложни и когата един ден започне нормализиране на връзките на Запада с Москва, британците ще са последните, които ще протегнат ръка.


Проблеми за живеещи и избягали на Острова

Издаването на визи за руски граждани, както и на разрешения за постоянно пребиваване няма да спре, но може да стане значително по-строго и чувствително по-бавно. Затваряне на границите за руснаци, а не за конкретни категории - например представители на властта и служители в силовите ведомства - ще бъде спряно от съда като дискриминация по гражданство. Промяната на регулациите отнема повече време, но мнозина руснаци във Великобритания вече питат консултантски компании има ли риск за престоя и дори за двойното им гражданство. Особено изнервени са тези, които са избягали там след обвинения и присъди в Русия за корупция или присвояване на милиони долари. Те разчитат, че британският меркантилизъм ще се окаже по-силен и че все пак това е правова държава - ако им създаде някакви проблеми, те ще са несравнимо по-малки от това, което ги чака у дома в Русия.


Блокиране на активи и имоти

Това е само един от начините да бъдат изолирани руски олигарси от достъп до именията и луксозните им покупки на британска територия с идея това да създаде напрежение, несигурност и натиск в обкръжението на Владимир Путин. Вече има оплаквания от руснаци, че се затяга доста либералният доскоро режим, благодарение на който те станаха търсени клиенти сред търговците на имоти от най-висок клас. Правителството може да прибегне до т.нар. Заповед за необяснимото богатство (unexplained wealth order), позволяваща на правителствени служители за блокират активи, включително имоти, ако не е достатъчно ясна информацията за произхода на средствата, с които са придобити. Това засяга и дори таксите, които руснаци плащат децата им да учат в елитни училища, колежи и университети.


Кой сега ще иска да прави бизнес с тях

Нови регулации може да ограничат свободата за откриване на банкови сметки за особено големи суми. Банки и компании може да ограничат или прекратят бизнеса си с руснаци, защото не искат да поемат рискове и отговорност. Това ще е особено видимо в случаите, когато крайният руски бенефициент в една сделка е прикрит зад няколко подставени лица. Консултанти вече съветват някои руснаци да помислят за пререгистриране на бизнеса си извън Великобритания - на Карибите или в Кипър например.


Изгонване на руски държавни медии

Държавният медиен регулатор Ofcom вече заяви, че руската телевизионна мрежа RT (известна до неотдавна като Russia Today) може да изгуби лиценза си за дейност във Великобритания. От Ofcom съобщиха, че са уведомили ANO TV Novosti - собственика на британския лиценз за RT, че ако правителството прецени, че руската държава е използвала незаконна сила срещу Обединеното кралство, ще го смята за достатъчно да подложи медията на проверка (т.нар. fit and proper тест). За регулатора ANO TV Novosti е финансирана от бюджета на Руската федерация.


Засега това се посреща особено остро в Москва или, по-точно, от известната с колоритния си изказ Мария Захарова. Говорителката на външното министерство заплаши, че ако бъде отнет лицензът на RT, нито една британска медия няма да бъде допускана в Русия. Създава се впечатление, че за руската власт поглъщащият стотици милиони долари проект за популяризиране в чужбина на позицията им (и пропагандата им) е особено ценен.


Бойкот на Световното първенство по футбол в Русия през лятото

Това би бил изключително символичен акт - просто официални лица няма да присъстват на Мондиал 2018 в знак на протест срещу действия на Москва. Но ефектът от подобен ход е нищожен. Спирането от участие на футболния отбор на Англия (единственият от четирите национални отбора от Великобритания, стигнал до финалите) е свързано с решение на независимата Футболна асоциация на Обединеното кралство. Тя вече заяви, че никой не се е обръщал към тях за нещо подобно и няма планове да се предприема толкова драстичен ход.


Отказ от участие на вече класирал се се санкционира с глоба от 250 000 швейцарски франка. Ако това стане 30 дни преди шампионата, сумата се удвоява. Загубите за британски рекламодатели и телевизии, платили за правата за излъчване на мачовете, ще са най-малкото в рамките на десетки милиони паунда. Има и риск страната да не бъде допусната до световното в Катар заради намеса на правителството в спортната сфера.


Британски забранителен списък за корумпирани руснаци

Това би било версия на закона "Магнитски" - законодателен акт, с който в няколко страни вече преследват руски официални лица, отговорни за грубо погазване правата на човека и за корупция. За тях е забранено да бъдат допускани и се блокира тяхно имущество и сметки, ако има такива. В момента през британския парламент минава за одобрение Закон за санкции и борба с прането на пари, към който лесно би могло да се добави такъв списък. На първо място той би обхванал т.нар. политически значими лица (Politically Exposed Persons или PEPs) и семействата им.


Хакерска атака срещу Русия

Такова действие най-малкото няма да бъде обявено публично и предварително. Но в ХХI век то може да се окаже едно от най-ефективните. Изцяло в сферата на догадките е каква би могла да е формата - от демонстриране на възможности за поразяване на ключова руска инфраструктура до изтегляне на данни, компрометиращи висши руски служители. Посолството в Лондон веднага изрази тревога от евентуална употреба на кибероръжие и предупреди "британската страна още веднъж да обмисли последиците от един такъв безотговорен ход".


Разгарянето на страстите около скандала доведе и до спекулации, че този път вече не е изключено на медиите да бъдат подадени данни, засягащи лично Владимир Путин. Досега Западът се въздържа от подобен ход, за да поддържа някаква среда за комуникация с руския лидер. Това въздържание изглежда започва да се изчерпва.


Какво може да направи ЕС

Не много. И без това в момента страни като Унгария, Гърция, Кипър, Италия (донякъде и България) се изказват критично към действащите санкции срещу Русия, удължени преди часове с още 6 месеца. Великобритания е в сложни преговори за раздяла със съюза и атмосферата не е особено окуражаваща за Лондон, че ще може да убеди партньорите си да затегнат ембаргото заради покушение в страна, която след година няма вече да е в ЕС. Създава се деликатна ситуация - останалите от съюза искат да продължат сътрудничеството с Лондон в сферата на сигурността, но ако не го подкрепят, само ще изпратят сигнал, че Великобритания е изолирана, а това не може да не радва Кремъл.


А НАТО?

Използваната от Тереза Мей формулировка "незаконна употреба на сила" от Русия срещу Великобритания напомни да се пита дали това не засяга и НАТО. В Лондон има хора, които смятат, че останалите 28 в алианса трябва да сторят нещо най-малкото за да се демонстрира широка солидарност с британците - например като се увеличи военното присъствие по източния фланг. "Даунинг стрийт" побърза да охлади страстите с уточнение, че определено не става дума за нещо, свързано с член 5 от Вашингтонския договор и принципа за колективна отбрана при нападение срещу един от членовете. Засега генералният секретар Йенс Столтенберг нарича покушението "ужасяващ и напълно неприемлив акт", както и че случилото се предизвиква "сериозна тревога" в алианса. Най-интересното е дали НАТО ще обяви, че възприема покушението като първата химическа атака на негова територия от създаването на Атлантическия съюз.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код