Петкова: Не правителството ще отговаря как е финансирана сделката за ЧЕЗ


Сподели:
14 Март 2018, Сряда


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отхвърли искането на президента Румен Радев правителството да отговори как ще се финансира сделката за купуването на ЧЕЗ от "Инерком България". По думите ѝ не е работа на правителството да обяснява как ще се финансира сделката.

"Правителството няма как да даде този отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането", заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" Петкова.

Според нея сделката за продажбата на ЧЕЗ на „Инерком “ е стартирала като бизнес ход, но впоследствие темата е ескалирала и някои са опитали да направят политика от нея. Такова мнение изрази в сутрешния блок на „Нова телевизия“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
„Не съм съгласна с президента Радев. Чешката компания CEZ продава свои активи, които се продават в България. Имало е конкурс, който се е провел по техните правила. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането“, заяви Петкова.
По думите ѝ тази ескалация на напрежението около продажбата на ЧЕЗ е изключително пресилена и изкуствено създадена.

„Премиерът Борисов като отговорен държавник потърси контакт с г-жа Върбакова и българската компания, за да видим какви са възможностите българската държава да влезе по някакъв начин в тази сделка. За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са опасенията на хората. Искаме да създадем такива условия, че такива страхове да бъдат минимализирани.  Темата с цената на тока е последната, която ще бъде обект на дискусии, по-важното е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката", обясни енергийният министър.

Източник: economic.bg

В категории: Анализи, , България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код