139 години от рождението на Алберт Айнщайн


Сподели:
14 Март 2018, Сряда
Алберт Айнщайн е немски физик-теоретик, философ и писател от еврейски произход, работил през голяма част от живота си в Швейцария и Съединените щати.

Той е смятан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена, неговото лице е едно от най-разпознаваните във всички части на земното кълбо, а често е определян и като бащата на съвременната физика. Айнщайн е роден на 14 март 1879 в Улм, Германия

Името на Айнщайн се свързва с популярното уравнение E = mc2 за еквивалентност на маса и енергия. През 1921 година получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект. В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн разбира, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета, което го насочва към разработването на неговата специална теория на относителността. Той разбира също, че принципът на относителността може да бъде приложен и към гравитационните полета и през 1916 година формулира и общата теория на относителността. Той продължава работата си в областта на статистическата и квантовата теория създавайки свое обяснение на теорията на елементарните частици и движението на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което поставя основите на фотонната теория за светлината. През 1917 година той използва общата теория на относителността за създаването на цялостен модел на структурата на Вселената, с което поставя началото на релативистичната космология.

Айнщайн публикува повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети. Той пише и коментира широко върху множество философски и политически въпроси, като социализма и международните отношения. Неговата изключителна интелигентност и оригиналност правят думата „Айнщайн" синоним на гений.

Алберт Айнщайн се обявява категорично против войната, а по-късно и против производството и употребата на ядрени оръжия. В същото време в навечерието на Втората световна война той лично предупреждава американския президент Франклин Делано Рузвелт за опасността Германия да разработи ядрено оръжие, което стимулира бързото развитие на американската ядрена програма. Айнщайн е и един от инициаторите за създаване на държавата Израел.

През 1999 година американското списание Тайм го провъзгласява за Личност на столетието, а допитване до най-известните съвременни физици го определя като най-великия физик на всички времена. В чест на стогодишнината от неговите знаменити статии 2005 година е обявена за Световна година на физиката. На името на Айнщайн са наречени единицата айнщайн, използвана във фотохимията, химичният елемент айнщайний, астероидът 2001 Айнщайн, лунният кратер Айнщайн.

Гениалният физик умира на 18 април 1955 година в Принстън, Ню Джърси, САЩ

Мъдри мисли от Айнщайн

Не можем да решим проблемите като използваме същия начин на мислене, който сме използвали когато сме ги създавали.

Човек започва да живее тогава, когато може да живее извън себе си.

Обичам да пътувам, но мразя да пристигам.

Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.

За съжаление вече стана очевидно, че нашата технологичност задмина нашата хуманност.

Ако моята теория за относителността се потвърди, немците ще кажат, че съм немец, а французите — че съм гражданин на света; но ако теорията ми бъде опровергана, французите ще ме обявят за немец, а немците — за евреин.

Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.

Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.

Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности.

Масата на едно тяло е мярка за неговото енергийно съдържание.

Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.

Вечната загадка на света е неговата познаваемост.

Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него.

Въображението е по-важно от знанието.

Гравитацията не е отговорна за тези, които падат в капана на любовта.

Единственото, което обърква познанията ми, е моето образование.

Две неща са нужни за нашата работа: неуморна издръжливост и готовността да изхвърлиш нещо, в което си вложил много време и труд.

Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст.

Единственото наистина ценно нещо е интуицията.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.

На младини забелязах, че големият пръст на крака рано или късно прави дупка на чорапа. Затова спрях да нося чорапи.

Бог не си играе на зарове с Вселената. Той е изтънчен, но не и злонамерен.

Никога не мисля за бъдещето - то винаги идва само.

Колкото по-голяма става славата ми, толкова повече оглупявам, което, разбира се, е общовалидно правило.

Всички идеи в науката са се родили в драматичния конфликт между действителността и опитите ни да я разберем.

За да ме накаже за презрението ми към авторитетите, съдбата превърна самия мен в авторитет.

Човек не разбира нещо добре, ако не може да го обясни на баба си.

Когато мъж разговаря с красиво момиче в продължение на час, му се струва, че е минала секунда. Но ако седне на гореща печка, секундата му изглежда като час. Това е относителността.

Политиката е махало, което се колебае между анархия и тирания, и движението му се поддържа от постоянно обновяващи се илюзии.

Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

Източник: moreto.net

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код