"Инерком" на Гинка не е дала най-високата цена за ЧЕЗ. Индийците са предложили 17 млн.евро повече


Сподели:
16 Март 2018, Петък
Ново разследване на чешките медии - бизнесът на Гинка се финасира от непрозрачни структури

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“. Това става ясно от ново разследване на чешки медии, съобщава БНР.

Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър Енерджи" са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова. Въпреки това офертата на „Инерком“ е оценена като по-благоприятна. Това съобщи за "Хоризонт" чешкият журналист Петър Кубка.Най-големият информационен портал на Чехия seznam.cz публикува материал и видео на репортерката Зузана Кубатова, където тя съобщава, че „Индия пауър“ съвместно с по-малка българска фирма, която се казва "Фючър енерджи" е направила почти 20 милиона евро по-висока оферта в търга. Тази оферта е била за 360 милиона евро и падежът е за пет години.На второ място е била „Инерком“, която иска да купи ЧЕЗ за 342,5 милиона евро, но падежът - девет месеца.

На трето място е „ЕнергоПро“ с 304 милиона евро. Въпреки това ръководството на ЧЕЗ преценява офертата на „Инерком“ като по-благоприятна за тях.Припомняме че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс".Eдна от офшорните фирми се казва Score Trade и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Другата фирма - Global Victory Trust.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: , Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код