ЕСО все пак поиска увеличаване на "студения резерв"


Сподели:
22 Март 2018, Четвъртък
Подготвят се законодателни промени, които да позволят на заводските централи да се включат в резерва

Държавният „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) предлага на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се увеличи средногодишната разполагаемата електрическа мощност за студен резерв за периода 2018/2019 г. до 650 MW. Това става ясно от официално съобщение на ЕСО и от официална информация, изпратена от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Решението за увеличаването на т.нар. "студен резерв", чиято сегашна средногодишна стойност е 500 MW, е на министъра на енергетиката.

от информацията става ясно, че "студеният резерв" ще бъде одобрен, въпреки че Теменужка Петкова само преди седмица обяви, че няма да се увеличава количеството. Тя обеща това на среща с представителите на четирите работодателски организации. А до самото обещание се стигна, след като малко преди това бизнесът алармира за готвена от държавата "далавера", свързана с увеличаването на количествата "студен резерв".

КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП предупредиха с писмо до медиите, че се подготвя включването на още мощности към мрежата, на някои от които да им се плаща на по-високи преференциални цени, а други да бъдат свързани към "студения резерв" и да получават пари целогодишно и евентуално да бъдат активирани при екстремни ситуации. Очакваната тогава от бизнеса стойност на новия студен резерв бе 1000 MW.

Според ЕСО с исканото сега увеличение от "само" 150 MW се цели да се постиганат на задължителните показатели за надеждност на електроснабдяването и сигурност на електроенергийната система и покриването на европейски правила, които налагат размерът на студения резерв да покрива отпадането на най-голямата генерираща мощност в съответната страна, а в България тя е - 1040 MW.

От ЕСО припомнят в съобщението си за студената зима на 2017 г., когато беше наложително активирането на целия студен резерв, за да се задоволят нуждите на страната. Тогава обаче имаше проблеми при няколко ТЕЦ-а, които не успяха да го активират. В крайна сметка системата издържа, без да се активира голяма част от необходимия резерв.

След среща между бизнеса и ресорното министерство днес стана ясно, че с промените индустриалните потребители също ще могат да участват в осигуряването на „студен резерв“. Предвижда се новите условия да влязат в сила от месец юли тази година. Към момента в осигуряването на студения резерв се включват енергийните предприятия. Това предстои да бъде анализирано от ЕСО.

Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код