ТЕЦ „Варна“ ще струва на потребителите 250 млн. лв. годишно


Сподели:
02 Април 2018, Понеделник
Ако централата бъде присъединена и получи преференциални цени, в следващия регулаторен период цената на тока ще скочи с 16%

Включването на ТЕЦ „Варна“ към енергийната система на България ще струва на потребителите 250 млн. лв. за всеки регулаторен период. Така цената на електроенергията ще се вдигне средно с 16% през следващия
ценови период. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев, който заедно със своите колеги от другите три работодателски организации – КРИБ, БСК и БТПП, се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова.

Според работодателите централата, която в края на миналата година бе купена от бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов за 50 млн. лв., е заявила готовност за производството на 2 млн. MWh електроенергия, която трябва да се изкупува от НЕК на цена 191 лв./MWh, при средна за пазара 70 лв./MWh.

Също така работодателите обявяват „код оранжев“ за готовност за протести заради продължаващите договори с американските централи и предстоящото включване на ТЕЦ „Варна“ към системата. При обявяването на "код червено" вече ще сме готови с датата за протеста, каза още Велев. Той определи включването на ТЕЦ-а като трета американска централа, тъй като за изкупуването на енергията от него отново ще се счита за неправомерна държавна помощ.

Манолова подкрепи работодателите в позицията им като каза, че вече имаме сключени договори с американските централи, които ни ощетяват и сега може да предотвратим това да не се случи и с ТЕЦ "Варна".
Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код