Голямата базилика в Пловдив влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО


Сподели:
03 Април 2018, Вторник
Голямата базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, съобщават от Министерството на културата.

Храмът, смятан за един от най-големите на територията на Римската империя в периода IV-VI в., впечатлява с близо 2000 кв. м добре запазени мозайки в два пласта с фигури на 100 птици и друга раннохристиянска символика. Базиликата е реставрирана с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

„Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство“, коментира министърът на културата Боил Банов.

Министерството на културата подкрепи инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за включването на Базиликата в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„Благодарим за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство“, пише в писмо до министър Банов директорът на Центъра за световното наследство, Мехтилд Рослер.

„За Фондация „Америка за България“ е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част не само от българското, но и от световното културно наследство“, каза президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Източник: ploshtadslaveikov.com

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код