Комисията за финансов надзор обяви списъци на длъжниците си


Сподели:
03 Април 2018, Вторник
Стотици фирми, чиято дейност се контролира от Комисията за финансов надзор, не са си платили дължимите такси от началото на годината.

Това се вижда от съобщение на институцията до медиите.

От комисията не пожелаха да уточнят размера на общата дължима сума.

От приложения списък с длъжници се вижда, че 262 енергийни, топлофикационни дружества, болници, ВиК оператори и други дължат по 100 лв. към края на март, 20 акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) не са платили суми между 150 и 1600 лв., 105 публични дружества дължат между 150 и 600 лв. всяко. Отделно 66 застрахователни брокери дължат различни суми, като поне половината от тях по 5 хил. лв. От изпратената справка се вижда, че само една застрахователна компания - "ОЗОК инс", не е платила дължимата такса от 140 хил. лв.

Най-голям е броят на застрахователните агенти, невнесли такси, като повечето от тях дължат по 50 лв., а някои са влезли в списъка за дългове от стотинки. Отделно 385 застрахователни агенти също дължат на комисията различни суми, мнозинството от тях по 500 лв. В допълнение 1405 застрахователни агенти юридически лица дължат суми между няколко и 1000 лв. Сред тях е и Банка ДСК.

Комисията припомня, че при неспазване на срока върху дължимите суми се начислява лихва, която не е включена в оповестените списъци. Освен това просрочените такси за осъществяване на общ финансов надзор подлежат на принудително изпълнение от публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс.

При неплащане на таксите за общ финансов надзор комисията може да откаже административни услуги.

От 2017 г. Комисията за финансов надзор не се финансира от бюджета, а от таксите от поднадзорните фирми, някои от които бяха силно завишени. В средата на февруари комисията обяви, че от заложените за 2018 г. приходи от такси от 20 млн. лв. вече са събрани около 11.5 млн. лв.

Тогава също така бе оповестено, че председателят на комисията ще получава месечна заплата от над 13 хил. лв., а заместниците - 12 хил. лв.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код