Саудитска Арабия и Франция изграждат "гигантски" химически завод за $5 милиарда


Сподели:
11 Април 2018, Сряда


Саудитска Арабия договори нова голяма инвестиция и подготвя поредния мегапроект, този път с участието на френската петролна група Total. Френската компания подписа предварителна сделка с държавния петролен гигант Saudi Aramco, за да изгради "гигантски" нефтохимически комплекс в кралството.

Проектът ще изисква инвестиции от около 5 милиарда долара и ще бъде интегриран в петролна рафинерия, която вече се управлява като съвместно предприятие между Aramco и Total. Двете компании нямат никакво намерение да се бавят - инженерните и проектантските работи ще започнат още през третото тримесечие на 2018 г.

Сделката е подписана по време на посещението на престолонаследника принц Мохамед бин Салман във Франция. Тя ще даде тласък на Aramco, която се подготвя за първоначалното публично предлагане и ще помогне на кралството, тъй като то се диверсифицира далеч от петрола.

Новият завод ще създаде 8000 нови работни места и ще донесе нови технологии в кралството.

"Този проект ще ни даде възможност да укрепим връзките си със Саудитска Арамко, с която успешно оперираме най-голямата и най-ефективната ни рафинерия в света", казва изпълнителният директор на Total Патрик Пуяне.

Принц Мохамед Бин Салман е на световна обиколка, за да привлече чуждестранни инвестиции, тъй като той оглавява проекта Визия 2030 за дълбоко реформиране на саудитската икономика. /money.bg


В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код