България играе възлова роля в механизма за гражданска защита в Европа


Сподели:
12 Април 2018, Четвъртък


Трябва да засилим капацита в цяла Европа за реакция при бедствия. Сега съществуващата система за реакция при извънредни ситуации в Европа вече не е отговаря на възникналите потребности.

Това заяви Христос Стилианидис - европейски комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи, след среща с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха приоритетите в сферата на хуманитарната помощ и реакцията при кризи, както и инициативата "rescEU" на Европейската комисия за нова европейска система за справяне с природните бедствия, което ще допълни и подсили Механизма за гражданска защита на Общността.

Христос Стилианидис оцени срещата като конструктивна. Той заяви, че с министър-председателя Бойко Борисов споделят общо виждане. "Наш дълг и задължение е да осигурим по-добра защита за европейските граждани", заяви той.

По думите на Стилианидис акцентът в това отношение трябва да бъде следният - Европа трябва да може да реагира бързо и ефективно. "Това ще става чрез спасителните операции. Чрез този нов план намерението е да се повиши способността на ЕС като цяло за реакция при бедствия. С новия механизъм намерението ни е държавите членки да могат да използват възможностите си за справяне с тези ситуации. Също така сме заложили чрез този нов механизъм и финансови средства и средства за управление, които да са в помощ на държавите членки, обясни еврокомисар Стилианидис. По думите този нов капацитет е предназначен да бъде в допълнение, а не да замести националния капацитет, той ще съдейства за подобряване на европейската мрежа за безопасност.

"Подчертах пред министър-председателя, че България вече играе възлова роля по отношение на механизма за гражданска защита в Европа. Това важи за всички области на възникнали бедствия", заяви Стилианидис.

България винаги е била на първа линия при предоставянето на помощ, каза още той и допълни, че това е доказателство на практика за солидарността в ЕС.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код