Временната комисия по сделката с ЧЕЗ се отчете в парламента


Сподели:
12 Април 2018, Четвъртък
Въпросът за участието на държавата на този етап е изчистен, заяви Жельо Бойчев

Резултатите от работата на временната парламентарна комисия за продажбата на българските активи на ЧЕЗ представи в Народното събрание нейният председател Жельо Бойчев. Той припомни какви са били очакванията от временната комисия за ЧЕЗ.

„Единият основен елемент е раздържавяването и приватизацията на електроразпределителните дружества и втората основна тема е тази евентуална сделка с активите на ЧЕЗ. Там се опитваме да установим всичко като информация относно лицата, които имат отношение към произхода на евентуалното финансиране на тази сделка“.

Бойчев поясни още: „Имахме въпрос относно позицията на държавата. Министър Горанов представи новата позиция на правителството, която не включва вече намеса и участие в сделката, така че този въпрос, поне на този етап, е изчистен. Има въпроси, свързани с финансирането на тази сделка. Изпратили сме писма до банките, които се коментираха. Чакаме отговор от тях. Частично този въпрос също ще получи отговор“.

По думите му, КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат да бъдат обсъдени евентуалната сделка и социалните измерения, бъдещето на компанията и нейното развитие, както и ценовата политика в сектора.

Депутатът каза, че парламентът е поискал още и информация от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол за начина на провеждане на конкурса за избор на инвестиционен посредник по сделката през 2003 г. Тя е предоставена, но е обемна и запознаването с нея ще отнеме време. Бойчев отчете още, че отново е попитан главният прокурор Сотир Цацаров каква справка има за проверки срещу Никола Молчан. "Това лице се коментира, че е свързано с тази сделка", уточни той. От направената справка в регистъра станало ясно, че Гинка Върбакова и съпругът й имат участие в 25 фирми.

"Възникнаха въпроси с финансирането на сделката и евентуалното участие на български банки в нея. Изпратихме писмо с искане за цялата кореспонденция на Българската банка за развитие с "Инерком Груп"", отчете Жельо Бойчев.

Временната комисия е питала КЕВР и какви регулаторни проверки от 2005 до 2018 г. са извършени, открити ли са нарушения, ако има какви санкции са наложени от страна на държавния регулатор.

Източник: faktor.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код