Русия заяви, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия няма да останат без отговор


Сподели:
14 Април 2018, Събота
Съединените щати и техните съюзници нанесоха удар по Сирия в момент, когато страната имаше шанс за мирно бъдеще. Това написа в профила си във Фейсбук говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Захарова добави, че зад всичко това стоят онези, които претендират за морално лидерство в света и заявяват своята изключителност.

Нанесеният от коалицията начело със Съединените щати военен удар по Сирия изисква твърди, но обмислени мерки от Русия и цялата международна общност, заяви за ТАСС председателят на Комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията Виктор Бомберев. Той окачестви действията на коалицията като престъпление срещу целия свят и срещу човечеството, а първият заместник-председател на Комисията по отбрана на Държавната дума Александър Шерин каза, че с ударите си в Сирия Съединените щати нарушават всички международни норми. Той разчете действията на Вашингтон като "акт на агресия" спрямо Русия.

Председателят на Комисията на Съвета на федерацията за защита на държавния суверенитет Андрей Климов заяви за агенция "Новости", че няма пряк военен конфликт между Съединените щати и Русия в Сирия. По думите му, в Сирия САЩ и съюзниците им действат като "престъпна банда", унищожавайки собствените си улики, включително свързаните с фалшифицираната от тях химическа атака.

Американското нападение срещу Сирия не би трябвало да е изненада за Москва. Още на 13-ти март началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов предупреди, че бунтовниците подготвят провокация с използването на отровни вещества, която да оправдае масиран американски ракетно-бомбен удар по Дамаск. След провокацията Съединените щати възнамеряват да обвинят сирийските правителствени сили в използването на химическо оръжие, посочи Герасимов. За подобен сценарий спомена и руският президент Владимир Путин в началото на месеца на срещата си в Анкара с колегите си от Турция и Иран Реджеп Ердоган и Хасан Рохани.

Източник: bnr.bg

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код