Крум Зарков: Очакваме Гинка Върбакова да каже докъде е стигнала сделката с ЧЕЗ


Сподели:
16 Април 2018, Понеделник


Разбра се, че правителството е знаело за тази сделка. И освен това FiBank е поела ангажимент да финансира фирмата на Гинка Върбакова. Документът изпратен от зам.-министърът на Чехия е бил до премиера. Но в самата чешка компания ни уверява с писмо, че те са получили информация с какви пари ще бъдат закупени активите на „ЧЕЗ“. Това са фактите, които е установила временната комисия към парламента за сделката на „Инерком“ с ЧЕЗ, които обяви в студиото на Би Ти Ви депутатът от БСП Крум Зарков, който е й член на тази комисия.

Той посочи, че Гинка Върбакова е уверила, че утре ще бъде в комисията, за да бъде изслушана. Ще бъде разискван въпросът не само за произхода на парите, с които ще бъдат закупени активите на ЧЕЗ, но и докъде е стигнала тази сделка. 

Зарков отново припомни твърдения на чешката страна, че България не е искала да влиза в сделка с чешката компания, въпреки че от 2013 година през всеки правителствен период ЧЕЗ е обявявал, че иска да напусне държавата и ако иска може да направи оферта за закупуване на нейните активи. Но държавата не е проявил никакъв интерес към подобна сделка.

Нищо не пречи, когато едно ключово за националната сигурност дружество за страната държавата да не се намеси и да бъде дезинтересоване, смята Зарков.

Той коментира още, че от три седмици се иска увеличение на тока, но не сме видели публично какви са мотивите на ЕРТ-тата да имат такава претенция.

Имахме спор с КЕВР до каква степен регулаторът може да се намеси. Нали всяко ЕРП има инвестиционни програма. Предстои да се направят законодателни промени, които ще дадат право на регулатора да контролира инвестиционната програма, която е разписана от ЕРП-то. А това кореспондира и с казуси, като този с ЧЕЗ, в бъдеще да не се случват. 

Той коментира и последната черна седмица на пътя, когато десетки загинаха и бяха ранени.

Законът за движението по пътя е един от най-променящият се в България. Въпросът е много по-комплексен. Всички – институции и граждани, да поемат отговорността, за да променим тази черна статистика за жертвите на пътя, посочи Зарков.

Източник: faktor.bg

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код