Прокуратурата ще иска постоянен арест за причинилата катастрофата на "Тракия"


Сподели:
16 Април 2018, Понеделник


Днес ще бъде искана постоянна мярка на задържане на жената, шофирала лекия автомобил по време на тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия". Тя беше задържана първо за 24 часа, а в последствие за 72 часа.


За прокуроркото решение съобщи ден след инцидента наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов. При катастрофата общо 26 души бяха ранени, а други шестима загубиха живота си.


Прокурорът обясни и и мотивите за решението си за постоянна мярка за задържане като се позова на проверката по случая на специален брифинг. От експертизата стана ясно, че лекият автомобил, който е влязъл в съприкосновение с автобуса, няма техническа неизправност.


Той уточни, че задържаната жена е на 29 години и е от Плевен. "За мен беше важно да разбера дали пътнотранспортното произшествие не се дължи на повреда – т.е. тя да няма вина за това. "След като няма техническа повреда в автомобила, приемам, че е бил изправен и пътнотранспортното произшествие се дължи на нейни субективни действия, което е причина за него." Пътникът с нея е разпитан и би трябвало да е освободен. Правена е и проба за наркотици и също е отрицателна.


"Възможно е автомобилът да е ударил предна лява гума на автобуса, така че да го завърти надясно", обясни Ангелов и добави, че след това автобусът неминуемо е отишъл в канавката, каквото и да е искал да направи водачът на автобуса. По думите му товарът и пътниците са били разпределени равномерно. Той уточни, че засега няма друга хипотеза за друг участник в пътнотранспортното произшествие. "Възможно е да излезе, но най-вероятно няма. Възможно е да има техническа неизправност на автобуса. Експертизата обаче ще се забави, тъй като сега е готова само за автомобила. "Възможни са няколко версии в зависимост от мястото на удара", каза още Мирослав Ангелов.


26 свидетели са разпитани, бройката е възможно да е нараснала. Направени са проби за алкохол на водачите на двете превозни средства и те са отрицателни. Взети са мерки да бъде запазен багажа на пострадалите.


Иззет е огромен обем документация от фирмата, свързана с досието на автобуса. Той е нов, на около година и няколко месеца, както и трудов договор на водача, дежурства. Разпитан е важен свидетел пред съдия. Извършено е освидетелстване на водачите от лекия автомобил. Изготвени са съдебно-медицински експертизи от 6 аутопсии.


По думите му са взети справки на двамата водачи. "И двамата имат провинения. Водачката на лекия автомобил има тежко провинение, свързано с употреба на алкохол от преди около две години. Другият водач е бил с леки провинения. Лекият автомобил не е с техническа неизправност.


"С оглед на това, взех решение шофьорът на лекия автомобил ще бъде задържана за 72 часа и в понеделник ще бъде искана постоянна мярка за задържане. Повдигнато ѝ е обвинение за причиняване на пътно-транспортно произшествие с повече от 2 жертви, в случая на 6 лица, както и още пострадали", каза още той.


Известно е, че е имало граждани, които са били преки очевидци на инцидента - наблюдаващият прокурор ги призовава да се обадят на дежурен телефон 0886 88 25 31. "Важно е да разберем истината, а тя най-лесно ще излезе, когато получим преки непосредствени показания от лица, които са били преки свидетели на инцидента. Разчитам на гражданите, които могат да помогнат", заяви прокурор Ангелов.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код