Нинова: С какво са по-различни депутатите да получават увеличение на всеки 3 месеца?


Сподели:
19 Април 2018, Четвъртък


“С какво другите хора са различни, че ние почиваме 75-80 дни, а заплатите се индексират на всеки три месеца?”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание. По водът е новото предложение, което социалистите имат за депутатските заплати. В нов законопроект те предлагат депутатската заплата да не се индексира на всеки три месеца, както е сега, заради нарастването на средната работна заплата. Допълнителното предложение на червените е и почивките да се намалят, като депутатите да почиват само на официални празници и през месец август.

“2976 лв. е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание. Тази промяна ще се отрази на още 19 органи в страната. Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това. Знаем, че ще ни изкарат по черни от дявола. Готови сме за този упрек. Но имаме само един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят - кой друг в страната, освен политическия елит получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично, спрямо това дали расте средната заплата. Става въпрос за справедливост и за равенство, и права и възможности в България”, обясни Нинова.

“Второто ни предложение касе отпуските и почивките. Предлагам депутатите да почиват само на официално обявените празници така, както всички българи. Без никакви извънредни отпуски”, допълни тя. Относно обвинененията на бившия лидер на социалистите Михаил Миков, че това е популизъм, Нинова коментира така - “Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията така, както я рабирам”.

“Мога едно нещо да гарантирам. Ако съм тук в този парламент на следващия мандат, и БСП има мнозинство, това ще в първото нещо с което ще започнем”, посочи Нинова относно намаляването на заплатите, което ако се приеме ще важи само до края на 44-ото НС.

“С какво другите хора са различни че ние почиваме 75-80 дни, а заплатите се индексират на всеки три месеца. Работим по 5 часа на ден и по 3500 лв., нормално ли е? 2/3 не ги пипаме, тъй като това не са средства за заплата на депутат - те са за сътрудници и др. Но ще наложим строг контрол върху тях”, каза още тя. /24chasa.bg

Източник: 24chasa.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код