Вълчев: Трябва да направим така, че образователните системи да създадат повече създатели


Сподели:
19 Април 2018, Четвъртък


Днес се обучават деца, които ще бъдат на пазара на труда и след 40 години. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференцията на тема “Educate to create” в София Тех парк предаде „Фокус“.

„На тази конференция имаме представители на редица технологични компании, бих казал някои от най-големите технологични компании. След десетилетие или две, неравенствата няма да бъдат между дигитални ползватели, всички ще бъдем дигитални ползватели. Неравенствата ще зависят от това къде има дигитални създатели и къде има създатели въобще. От това ще зависи и разпределението на добавената стойност, на инвестициите, на развитието на човешкия капитал. Свързването на умението да създаваме и дигиталните умения в образователните системи е ключово – то е едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени. Трябва да ги плетем във всички учебни програми и във всички учебни дисциплини“, каза още министър Вълчев.

„Ние ще бъдем все по-изненадвани от скоростта на промените и трябва да се опитаме да бъдем една крачка по-напред от промените. Тази крачка е да направим така, че образователните системи да създадат повече създатели. Това е много трудно, ние ще се опитаме с дисциплини като компютърно моделиране, което въвеждаме от идната учебна година за ученици от 3-ти клас и с разширяване на дейностите по програмиране. Същевременно не трябва да забравяме, че именно човекът е в центъра на дигитализациите и иновациите. За това ние трябва да инвестираме във всички умения на лицата“, допълни още той.

„България е страна с традиции в информатиката и компютърното програмиране. Днес ние имаме все по-силно перспективата да бъдем лидери в това отношение, да задържим повече млади хора и да създадем повече добавена стойност, залагайки на този отрасъл. Образователните системи днес обучават деца, които ще бъдат на пазара на труда и след 40 години и не само там, а и в едно трансформирано общество. Ние трябва, в резултат на тази конференция, да се опитаме да намерим тези безспорни неща, за които имаме достатъчна увереност, че трябва да инвестираме - усилия и ресурси. Пожелавам ползотворна работа на конференцията и се надявам да имаме добри резултати, които да се отразят на всички образователни системи“, каза още министърът на образованието и науката.


В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код