Макрон и Меркел: Европа е на кръстопът


Сподели:
19 Април 2018, Четвъртък


До юни Германия и Франция искат да имат обща позиция за бъдещите реформи в ЕС, за да ги представят на провеждащата се тогава среща на върха. За първи разговор по тази тема в Берлин днес се срещнаха френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

„Европа е на кръстопът.“ Това заяви френският президент Емаунел Макрон преди разговорите. Той чака повече от половин година да се сформира правителство в Германия, за да може да обсъди плановете за развитие на Европейската общност с новото правителство. Затова и очакванията от срещата в Берлин днес са големи.

Меркел пък заяви, че реформирането на Европа не трябва да е краткосрочен проект, а проект, който да показва, че ЕС може да наложи своите ценности в света и да представи мнението си съвместно. „Имаме голям напредък в обсъждането на общата европейска система за прием на бежанци. Това е едно от най-големите предизвикателства пред нас, което трябва да решим, за да запазим свободата на придвижване в ЕС. Имаме нужда от обща външна политика и ще обсъдим и какво можем да направим в Сирия или в Украйна. И трябва да продължим с развитието на икономическия и валутен съюз. Темата банков съюз е важна, но и темата за бъдещата стабилност, за конкурентоспособнотта и други. По някои от тези теми има различия, затова са необходими открити дебати и готовност за компромиси.“

Очаква се Макрон да изложи идеите си за общ финансов министър в еврозоната, както и още повече интеграция в нея. Една от основните му цели е да довърши създаването на банковия съюз. Той пледира и за повече инвестиции в Европа.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код