При съмнение за престъпно забогатяване ще ровят в сметките 15 г. назад


04 Април 2012, Сряда
Конфискуват имот и за административни нарушения

 

Имането на мафията ще попада под ударите на закона не само при тежки престъпления. Къщи и коли ще се конфискуват и след глоба. Става въпрос за административни нарушения, довели до облага за над 150 000 лв. Това обяви пред "Стандарт" шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов. Процедурата по отнемане в полза на държавата ще се задвижва, ако облагата не може да бъде отнета по друг ред. Експерти обясниха, че казусът ще засегне многобройните далавери с разрешителни за строеж. Ако са издадени за вдигане на къща например, а на мястото е изникнал хотел за милиони. Това е бил един от най-проблемните текстове в т.нар. закон Попова за конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин. Проектът бе бламиран в парламента още на първо четене през юли м.г. Предвижда се още сметки и имоти да бъдат проверявани 15 години назад.

 

15 години назад ще рови Спецкомисията по гражданска конфискация в имането на всеки, за когото има съмнения, че е забогатял по престъпен начин. В момента този срок е 25 години, но се предлагаше да падне на 10. Давността се променя преди второто четене на законопроекта за отнемане на незаконно придобитото имущество, което започва днес във вътрешната комисия на парламента, научи "Стандарт" от депутати от ГЕРБ.

 

В проекта се прави и друга генерална промяна. Административните нарушения за облага над 150 000 лв. с влязъл в сила акт също ще са повод за проверка от спецкомисията, съобщи пък шефът на вътрешната комисия Анастас Анастасов. Текстът е вкаран в закона по предложение на ГЕРБ, а процедурата по конфискация ще се задвижва, ако облагата не може да бъде отнета по друг ред.

 

Експерти обясниха пред "Стандарт", че това ще засегне например далавери с разрешителни за строеж - ако са издадени за вдигане на къща например, а на мястото е изникнал хотел за милиони. Това бил един от най-проблемните текстове в т.нар. закон Попова, който бе бламиран от ГЕРБ още на първо четене през юли м.г. Новият проект за отнемане на незаконно придобито имущество, изготвен от екипа на новата правосъдна министърка Диана Ковачева, е сред приоритетите на властта. Наскоро премиерът Бойко Борисов за пореден път напомни на депутатите си, че ако законът не бъде приет в нужния вид, ще подаде оставка на правителството. Говори се, че текстът за проверка и при административни нарушения е сред задължителните, на които Европа особено държи.

 

Конфискация на необяснимо богатство ще се прави на обвинени за широк кръг престъпления - от убийство през подкуп до кражби, измами и служебни злоупотреби. След като провери имането 15 г. назад, спецкомисията по конфискация трябва да установи, че законните приходи и собствеността се разминават с поне четвърт милион лева. Проверката продължава максимум година и половина. Последната дума за конфискация има съдът. Има минимум вещи и имоти, които законът пази от отнемане - например единствено жилище и покъщнина от първа необходимост. Отнетото имущество ще се управлява от съвет от заместник-министри.

 

 

Moreto.net

 
В категории: Анализи

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код