Как да подсилите имунитета на детето


Сподели:
25 Април 2018, Сряда


Много от днешните родители толкова се престарават в грижите за децата си, че напълно заглушават естествената им имунна защита. Така с всяка промяна на времето, климата или условията се появяват сополки, настинки и дори по-сериозни здравословни проблеми. Ако сте сред тях, по-добре спрете навреме, защото не правите услуга никому. Вместо това опитайте следващите 5 лесни начина да подсилите имунитета на детето си и ще направите живота на всички по-лесен. И по-пълноценен.

1. Осигурявайте на детето здравословни храни

Уверете се, че детето ви консумира достатъчно количество плодове и зеленчуци ежедневно, тъй като те са богати на витамин С и антиоксиданти – естествени хранителни компоненти, които подсилват имунната система. Най-добре ги подбирайте според сезоните, за да сте сигурни, че са пресни. Особено препоръчителни са червените горски плодове, зеленолистните зеленчуци, доматите, броколите и спанакът.

2. Намалете приема на захар в менюто на детето

Богатият на захар хранителен режим отслабва имунитета и така – способността на тялото да се бори с вирусите и болестотворните организми. Според проучванията, една чаена лъжичка захар може да „депресира“ защитната система за около 4 часа, затова е препоръчително да сведете до минимум приема на сладки изделия в менюто на малчугана ви и вместо тях да му давате по малко мед, който е естествен антибиотик.

3. Насърчавайте детето да се движи и спортува

Отново според проучванията, децата с наднормено тегло и заседнал начин на живот боледуват много по-често и по-сериозно от останалите. Причината е, че редовните упражнения (или движение като цяло) повишават способността на белите кръвни клетки да се справят с инфекциите. Затова възпитайте у детето си навици за физическа активност – преди или след училище, през ваканциите, през уикендите… запишете го на плуване, вземете му колело или кънки, извеждайте го всеки ден на площадката.

4. Настоявайте за стабилни навици на сън

Ако липсата на сън води до неразположения при възрастните, то децата са дори по-застрашени. Имайте предвид, че за да са здрави и бодри, те се нуждаят от минимум 9 часа спане. Затова установете режим на лягане и ставане, и настоявайте той да се спазва, включително следобедната дрямка. И осигурете подходящи условия (температура, въздух, светлина, шум), за да бъде сънят пълноценен.
5. Поддържайте хигиена у дома
Колкото и уморени да сте от постоянното разтребване и чистене след детето, не забравяйте, че именно у дома то прекарва най-много време, особено в първите месеци от живота си, когато се развиват имунните му сили. Затова обръщайте внимание на навиците и обстановката. Редовно почиствайте пода, изхвърляйте отпадъците и санитарните материали далеч от обсега на малчугана, учете го да мие ръце преди всяко ядене и след прибиране отвън, дръжте домашния любимец далеч от масата и т.н
Накрая, за да ви убедим колко важно е да давате свобода на детето в опознаването на околния свят, ще ви напомним, че преди години вероятно вие самите сте тичали в калта и сте ядяли с мръсни ръце, че бабите и майките ви не са били обсебени от темата „здраве“ и точно затова днес се радвате на по-стабилен имунитет. И ако се притеснявате от мръсотията и контакта с другите деца навън, не забравяйте – именно това ще кали имунитета на вашето дете.

Източник: sense4style.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код