Китайците за трети път потвърдиха интерес към АЕЦ „Белене”


Сподели:
10 Май 2018, Четвъртък


Инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене" е потвърдила Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

Това е станало на среща днес на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

От българска страна е било подчертано, че евентуалната реализация на проекта ще премине през конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор, съобщиха от енергийното министерство.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", е заявил Дончев.

Китайската страна е била информирана, че доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители.

В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин, е обяснила Теменужка Петкова.

Представителите на CNNC са потвърдили намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта "Белене".Източник: dnes.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код