Трима министри във Варна


Сподели:
14 Май 2018, Понеделник
Нено Димов: „80% от замърсяванията идват от сушата – от плажуващите и заведенията на брега, а само 20 на сто от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите.”

Вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът на туризма Николина Ангелкова са на посещение във Варна.

Те участваха в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците и контролни органи. На срещата бяха дискутирани теми,  като  подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването.

Министър Ангелкова бе категорична, че трябва да има санкции за нерегламентирано къмпингуване на плажа и нарушителите да бъдат глобявани. Тя припомни, че работната група, която беше създадена за намиране на решение на проблема, не е стигнала до консенсус.

"И според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, къмпингуването на плажа е забранено. Всяка община може да приеме наредба и да глобява нарушителите. Редно е да има обособени места за къмпингуване. В момента тези, които се използват, са много стари и не отговарят на изискванията.", добави министър Ангелкова.

По нейните думи, в началото на юни здравните инспекции отново ще проверят чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции.

"През това лято ще се следи стриктно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат санкционирани.", заяви Ангелкова.

На срещата министърът на околната среда и водите Нено Димов  съобщи, че през този сезон ще бъдат поставени информационни табла и ще има определени места за доброволно разделно изхвърляне на отпадъци. Той бе категоричен, че от следващия сезон това ще стане задължително и в тази посока ще започне да се изготвя законодателство.

По думи на екоминистъра, 80% от замърсяванията идват от сушата – от плажуващите и заведенията на брега, а само 20 на сто от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите. Причината за прилагането на екологичното сметосъбиране е голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно.

Валери Симеонов коментира проблема с шума през летния сезон:

"Не се предвиждат промени в закона и въпреки недоволството на собствениците на дискотеки и шумни заведения по Черноморието, от 23 до 7 часа трябва да се пази тишина.
Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите. Спокойствието на хората, живеещи наоколо, не може да бъде заложено срещу печалбата на дискотеките."

Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код