Срещата за Западните Балкани: Без испанския премиер и с предпазливост за Косово


Сподели:
15 Май 2018, Вторник


Испанският премиер Мариано Рахой идва днес в София, за да се срещне с българския си колега Бойко Борисов, на когото лично ще заяви отказа си да участва в четвъртък в срещата на върха между лидерите на Европейския съюз и на колегите им от Западните Балкани, предаде испанската агенция ЕФЕ.

Рахой и Борисов ще анализират двустранните отношения и различни въпроси от европейския дневен ред, включително предстоящия в края на юни Европейски съвет в Брюксел.

Испанският премиер ще има възможност да обясни, че няма възможност да присъства на срещата в българската столица, защото не може да приеме участието на Косово.

Испания е една от петте страни в ЕС (заедно с Гърция, Румъния, Кипър и Словакия), които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово от Сърбия. Въпросът стана особено чувствителен за Мадрид след проведения миналата година референдум за независимост на Каталуня.

Според източници от испанското правителство Испания може да бъде представена на срещата от посланика си в България.

Рахой ще остане в София до сряда, когато ще участва във вечерята на европейските лидери, предшестваща срещата на върха, но според посочените източници той е отменил присъствието си и на срещата на Европейската народна партия (също в сряда), отново заради косовско присъствие.

Иран, мита, Тръмп

Вчера EurActiv писа, че лидерите на ЕС искат да засилят връзките с Балканите на срещата в четвъртък, която обаче, изглежда, ще бъде помрачена от разрива с президента на САЩ Доналд Тръмп за иранската ядрена сделка.

Оттеглянето на САЩ от споразумението с Техран, както и заплахата от налагане на американски мита върху стоманата и алуминия ще доминират вечерята на лидерите преди срещата.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа по-рано в "Туитър", че политиките на Доналд Тръмп за иранската ядрена сделка и търговията ще "срещнат единен европейски подход" и лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата в София тази седмица.

Според агенция "Ройтерс" лидерите на ЕС ще обсъдят в сряда вечерта как да защитят европейските компании, които правят бизнес с Иран от санкциите на САЩ. Високопоставен служител от ЕС коментира пред агенцията, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини ще представят на лидерите всички възможни варианти, когато се срещнат на вечеря в София.

Дипломация

EurActiv коментира, че в момента няма особено желание за разширяване на ЕС сред много от сегашните му членове, които смятат, че блокът трябва да реши собствените си проблеми, преди отново да стане по-голям. ЕС освен това е предпазлив към приемането на нови членове, преди те да решат противоречията помежду си.

Думите "членство" и "разширяване" отсъстват от чернова на декларацията от срещата, видяна от "Франс прес". В документа освен това не се казва директно, че той е представен съвместно от лидерите на ЕС и регионалните ръководители.

В началото на юни "Дойче веле" писа, че ЕС прибягва до какви ли не дипломатически тънкости, за да осигури провеждането на срещата. Има предложение например в заключителната декларация да се говори за партньорите от Западните Балкани, вместо да се посочват поименно страните от региона. Предлага се също така на табелките пред държавните и правителствените ръководители на страните участнички да бъдат изписани техните имена, а не тези на представяните от тях държави. По такъв начин организаторите се надяват да предотвратят евентуален бойкот на срещата от страните, които не признават Косово.

Министърът за европредседателството Лиляна Павлова многократно подчерта, че срещата е за свързаността, а не за разширяването и у страните от региона не трябва да се създават фалшиви очаквания.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код