Международен ден на биоразнообразието


Сподели:
22 Май 2018, Вторник
Днес отбелязваме Международният ден на биоразнообразието. Той се отбелязва ежегодно от 1993 г., след подписването на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие.

България ратифицира Конвенцията и става равноправна страна член през февруари 1996 г., като полага усилия за адекватни мерки и действия по нейните приоритети.

Денят се чества на 29 декември до 2000 г., когато Общото събрание на ООН гласува нова дата - 22 май, за Международен ден на биологичното разнообразие.

Горите са екосистеми с голямо разнообразие на растителни и животински видове. Биологичното разнообразие е превърнало Земята в уникално обитаемо място и има важно значение за обезпечаване благосъстоянието, прехраната и културната цялостност на хората.

Горите съдържат ресурси за производството на над 5000 продукти - от медицински лечебни растения, горива, храна, мебели и дрехи; предпазват почвата от ерозия и спомагат за регулиране на промените в климата; пречистват водата; подпомагат условията за живот на цялото население на Земята. Глобалната оценка на горските ресурси през миналата година показва, че се увеличава обезлесяването, което е причина за увеличаване на вредните емисии, ограничаване на водните ресурси и безпрецедентната загуба на биологично разнообразие.

Правителства, международни организации и групи по опазване на горите обединиха своите усилия в търсене на начини за опазване и устойчиво управление на горите и запазване на ползите от тях за бъдещите поколения. Форумът за горите на Обединените нации (UNFF) и Секретариатът на Конвенцията по биоологично разнообразие (CBD), включващ правителствата на 193 страни-членки, работят заедно за осъзнаване и поемане на отговорност по централната роля на хората в управлението и устойчивото развитие на всички видове гори по света.


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код