Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа


Сподели:
24 Май 2018, Четвъртък
Pуският енергиен гигант "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия, съгласно което приема да реформира ценообразуването за клиентите си в Източна Европа и се отказва от доминиращото си положение в района.

В замяна това еврокомисията няма да налага глоби на "Газпром", които можеше да достигнат 10% от световния годишен оборот, т.е. милиарди евро.

Това е и краят на продължило 7 години разследване на това как работи Русия на тази част от единния пазар и дали това е в нарушение на общите правила за ЕС. Но ако "Газпром" наруши условията, глобата за милиарди евро може да бъде наложена. Засегнати източноевропейски страни обаче са недоволни, че "Газпром" избегна глобите, които иначе Брюксел налага в случаи, засягащи "Гугъл" например.

Сред няколкото клаузи, засягащи България, е и това, че по отношение на закрития от Москва проект "Южен поток" ясно се посочва, че "Газпром" няма да се възползва от получените предимства и няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта.. Това се прилага, без да се засяга въпросът дали това искане би било изобщо основателно.

В официалното съобщение от 24 май се казва, че стратегията, използвана от "Газпром", вероятно е позволила на компанията да налага по-високи цени на газа в пет държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). Проверката обхвана още Чехия, Унгария и Словакия.

С днешното решение на комисията се слага край на тази практика на "Газпром". Освен това на "Газпром" се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно- и източноевропейските газови пазари:
- Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: "Газпром" трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на препродажбата на газ през граница.

- Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: "Газпром" ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България.

- Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на "Газпром" се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ.

- Без използване на господстващо положение при доставките на газ: "Газпром" не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа

Всички тези задължения отговарят на изразените от комисията опасения по отношение на конкуренцията и постигат целите ѝ за осигуряване на свободен пренос на газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени.

Поради това комисията реши да направи тези задължения (т.нар. ангажименти) правно обвързващи по отношение на "Газпром".

Те ще са в сила в продължение на осем години. Според комисаря по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер "след 8 години ще имаме различен газов пазар". Тя смята, че промените ще нарушат доминиращото положение на руснаците, а високопоставен източник от "Газпом" казва за "Ройтерс", че "това вече се превърна в пазар на купувачите".

Вестагер заяви, че "с днешното решение се премахват създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. Нещо повече — нашето решение предвижда специална нормативна уредба за бъдещото поведение на "Газпром". (...) Чрез това решение на клиентите на "Газпром" в Централна и Източна Европа се предоставя ефективен инструмент, за да се гарантира, че цената, която плащат, е конкурентна (...) .И случаят не приключва с днешното решение — по-скоро днес започва прилагането на задълженията на "Газпром".

"Убедени сме, че приетото днес решение е най-приемливият изход за функционирането на европейския газов пазар като цяло", се казва в официалното съобщение на "Газпром". Компанията твърди, че няма да има повече разследвания в ЕС срещу нея.

"Ройтерс" посочва, че рамките на споразумението са били известни преди повече от година и са били финализирани в началото на 2018 г. Забавянето е било заради реакцията от осемте източноевропейски държави, които са настоявали за глоби заради милиардите евро, които са изгубили заради наложените им неизгодни договори.

"Това е жалко", каза днес литовският премиер Саулиус Сквернелис. "Но все пак е крачка напред."

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код