След 2020 г. 90% от работните места ще изискват цифрови умения


Сподели:
28 Май 2018, Понеделник
Кибер агенцията ENISA и нови регистри за борба с прането на пари ще защитават европейските потребители

След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения. Това коментира във Варна европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите.

Според нея днес в Европейския съюз много малко хора имат цифрови умения, а все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения.

„Цифровизацията е част от всекидневието ни и тя променя абсолютно всичко“, каза още Габриел, цитирана от БТА.

По думите ѝ цифровизацията носи много ползи в чисто икономически план, защото става въпрос за развиване и на електронна търговия.

Киберсигурност

„Самата цифровизация има и своята тъмна страна, тя носи много риск от още повече социално изключване, затова мой първи приоритет са цифровите умения“, смята еврокомисарят.

Мария Габриел е категорична, че темата за киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото „това не са само лични данни, а всичко, което е критична инфраструктура“.

„По тази причина е много важно ЕС максимално бързо да финализира тази тема, защото предлагаме нова, силна кибер агенция – ENISA, с повече финансов и човешки ресурс“, обясни Мария Габриел и информира, че за първи път се предлага и механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака.

Тя посочи, че се предлага и създаването на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира в човешката експертиза.

Интересът на общините

Еврокомисарят информира, че над 17 хиляди общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет, като България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини. При първата покана за хиляда ваучера в рамките на секунди са получени 5 хиляди регистрации.

„Много бързо ще продължим към следващата стъпка – да уведомим първите хиляда общини и съответно да помислим на фона на това голямо искане какво още може да се направи, за да удовлетворим желанието на общините да се включат“, информира Мария Габриел.

Нови регистри срещу прането на пари

ЕС създава нови регистри за борба с прането на пари, обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дискусията за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите.

Единият от регистрите ще показва реалните собственици на тръстове и международни компании. Вторият регистър ще е за собственост на банкови сметки и сейфове в държавите в ЕС.

„Все повече в Европа се коментира електронното правосъдие, като България прави първите крачки в тази област“ каза още Радев. Той изтъкна, че в тази сфера от особено значение ще бъде електронизацията на делата, което ще спре всякакви възможности за манипулации на доказателства или унищожаване на документи.

Конфиденциалност на комуникациите

След приемането на регламента за защита на личните данни в момента в държавите текат преговори за приемане на такъв и за конфиденциалността на комуникациите ни, допълни Мария Габриел и заяви, че идеята е хората, ползващи безплатни приложения за съобщения и обаждания, да не бъдат подслушвани или записвани без тяхното съгласие.

По време на дискусията като акцент се очерта подготовката на учениците и младите хора в сферата на цифровизацията. Според еврокомисаря Мария Габриел от изключително значение е първо да се обучат учителите.

Емил Радев подкрепи нейната позиция и допълни, че новите технологии крият и рискове, особено за децата, което би следвало да бъде приоритет при обучението на учениците.

Мария Габриел потвърди, че вече има план за действие за цифровото образование и той предвижда подготовката на учениците да започва от най-ранна възраст.

„Варна е първият дигитален иновационен хъб в България, каза Габриел. – Градовете, които са спечелили такива проекти, се разкриват възможности за нови работни места и подобряване и улеснение на живота на гражданите. Целта е до 2020 г. такива хъбове да има във всяка област на ЕС, като те ще имат връзка и помежду си.“

Източник: investor.bg

В категории: Новините, Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код