Испания ще приеме кораба с 600 мигранти, отклонен от Италия и Малта


Сподели:
11 Юни 2018, Понеделник
Испания ще приеме кораба с 629 мигранти и бежанци, на който Италия не предостави достъп. Това съобщиха испански издания, като цитираха кабинета на премиера Педро Санчес. Валенсия е пристанището, което ще приеме кораба след инструкциите, дадени от Санчес, за да може Испания "да изпълни международните ангажименти при хуманитарни кризи", гласи прессъобщение на правителството.

"Не искаме друг Айлан... (затова) ще направим всичко възможно, за да бъде Валенсия мястото, ако няма други възможности," казва кметът на Валенсия Жоан Рибо, цитиран от в. "Ла вангуардия". Той има предвид 3-годишния Алан (известен като Айлан) Курди, чието удавяне в Средиземно море през 2015 г. стана един от символите на мигрантската криза заради снимка, разпространявана от световните медии.

Италианските власти поискаха хуманитарният кораб Aquarius да бъде приет от Малта, но и тя не пожела това да се случи, а новият вътрешен министър Матео Салвини каза, че от днес Италия "също ще започне да казва "Не" на трафика на хора и на бизнеса с нелегалната миграция". Според Салвини "спасяването на животи в морето е задължение, но не и превръщането на Италия в огромен бежански лагер".

Аргументите на Малта бяха изразени от премиера Джоузеф Мускат. В "Туитър" той написа, че властите в страната му са "притеснени от указанията на италианските власти, дадени на Aquarius", тъй като те не само "нарушават международното право", но и "създават опасна ситуация за всички, замесени в случая".

Сред мигрантите на борда има 123-ма непридружени непълнолетни, 11 други деца и 7 бременни жени. Повечето от спасените са от страните на юг от Сахара и са спасени (много от тях - от италианските военноморски сили) в 6 различни операции карй бреговете на Либия. В продължение на часове Aquarius, кораб на благотворителната организация SOS Mediterranee, чакаше в международни води между Италия и Малта.

Евросъюзът и Организацията на обединените нации в последните часове призоваваха и Италия, и Малта да приемат кораба, отбелязва "Ройтерс". Говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците каза, че хората на борда скоро ще останат "без провизии и бързо имат нужда от помощ", а "по-широки въпроси като чия отговорност е и как тези отговорности могат да се разпределят между държавите трябва да се разгледат по-късно".

По закона е трудно за Италия да даде аргументи за отказа си да допусне Aquarius, тъй като именно бреговата ѝ охрана участва в спасяването на стотици от мигрантите, качени на борда му.

През последните 5 години над 600 000 души са влезли в Италия от Африка през Средиземно море, но те намаляха драматично през последните месеци. Миналата година италиански предложения за европейски отговор на кризата разпалиха и напрежение със съседни държави.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, , Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код