Мария Габриел: При българското председателство бяха направени големи, важни крачки напред


Сподели:
13 Юни 2018, Сряда
Контекстът на българското председателство беше сложен: Брекзит, дебати за бъдещето на Европа и за европейския бюджет, но резултатите сочат, че то е успешно, каза еврокомисарката Мария Габриел

Как оценявате приключващото европредседателство на България? В международните медии имаше и критични оценки, особено във връзка със Срещата на върха за Западните Балкани, която беше оценена като не особено успешна. Какво успя България да придвижи напред по време на това председателство?

Мария Габриел: Категорично бих казала, че българското председателство е успешно. Председателството има ролята да бъде посредник, така че теми от общоевропейска значимост да бъдат все по-високо в политическия дневен ред. И това се случва – Западните Балкани са конкретен пример. Смятам, че българското председателство е успешно и от гледна точка на резултатите. Всяко председателство се намира в специфичен контекст, който за българското беше особено сложен: Брекзит, дебат за бъдещето на Европа, разговори за бъдещата бюджетна рамка. На този фон можем да кажем, че председателството много упорито работи по важни теми.

Има и съвсем конкретен пример за това как напреднаха нещата в моя ресор. Изключително големи, важни и много сложни досиета бяха финализирани в преговорите, конкретно визирам „Кодекса за електронните съобщения“, най-големия законодателен файл за този мандат. Благодарение на българското председателство имаме политическо споразумение, което ясно казва каква е рамката за нашите инвестиции до 2030 година, така че Европа да може да се адаптира към новите технологии: и в областта на инфраструктурата, и в областта на много важни за хората услуги като спешните обаждания. Освен това завършихме Директивата за аудиовизуалните и медийните услуги – нещо много важно за медийния сектор. Не само, защото имаме законодателна рамка, която дава възможност на медиите да се адаптират към новите реалности, но и защото вече говорим за все по-голямата отговорност на платформите – да имат и те отговорност за защита на малолетните или в случаите, когато споделят видео за поискване. Ето това бяха много важни крачки напред, включително и една важна за всеки от нас като европеец тема, каквато е квотата от 30% вече задължителни европейски произведения – не само за традиционните оператори, но и за платформите „видео за поискване“. Освен това напреднахме по толкова важни теми като киберсигурността. Тя е свързана не само със защитата на личните ни данни, тя е свързана и с критична инфраструктура, като енергетиката, например. И тук Европа трябва да поеме своето лидерство.

Твърди се, че България е много напред в дигитализацията. И, че примерно, като цяло има по-бърз интернет, отколкото Германия? Вярно ли е това и на какво се дължи, според Вас?

Мария Габриел: България има бърз интернет, но – също както и други страни в ЕС – България се изправя пред предизвикателството свързаността да бъде навсякъде. Защото в България все още имаме едно много конкретно разделение между градски и селски райони. И днес 76% от домакинствата в ЕС разполагат с добра свързаност (което означава 30 мегабайта за секунда), но в селските райони тази свързаност пада под 40%. Затова ние като Европейска комисия особено наблягаме върху необходимостта от повече свързаност, затова искаме да има по-широк достъп до широколентов интернет, затова знаете, че имаме стратегия за „гигабайт-общество“ до 2025 г., затова имаме и конкретни проекти, каквито са WiFi4You, тоест – безплатен, безжичен, високоскоростен интернет на обществените места. Ние трябва да изведем на преден план добрите практики в отделните страни, те да бъдат дадени като пример – и да направим така, че тези практики да не се натъкват на регулационни пречки. Тоест, регулация да има само там, където са необходими еднакви правила, за да имат хората доверие; да се създаде такава екосистема, в която всички актьори да могат да растат, разполагайки с прозрачност на правилата.

ДВ току-що навърши 65 години. Имате ли поглед върху работата на нашата медия и как оценявате ролята ѝ в България?

Мария Габриел: Имам поглед, защото от години ДВ е един от стълбовете на свободата – не само в Европа, но и в целия свят. Така че мога само да поздравя ДВ за професионализма, за енергията, която влагат журналистите всеки ден, за да се справят с предизвикателствата. Всички знаем колко важна е ролята на независимите медии, на плурализма, защото тъкмо благодарение на работата на журналистите и на медиите всеки един от нас може да направи своя информиран избор. А информираният избор е в основата на демокрацията. Колкото до българската секция на ДВ, тя за нас е референция, тя е отправна точка, за която ние можем да бъдем сигурни и да имаме доверието, че информацията е обективна и достига до нас, включвайки различни източници. И ни дава един поглед, който позволява да продължим да отстояваме основното: че ЕС е базиран върху културното разнообразие и върху това, че всяка една от гледните точки трябва да бъде взета предвид. И все пак, доколкото споделяме общите ценности, ние сме в състояние да продължим да гледаме в една посока.

Мария Габриел е специален гост на Глобалния медиен форум, организиран от Дойче Веле в Бон. С нея разговаря Александър Андреев.

Източник: dw.com

В категории: Европа, Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код