Отложиха старта на Синята зона във Варна


Сподели:
18 Юни 2018, Понеделник


Отложиха старта на Синята зона във Варна, който беше обявен за 18 юни. Най-вероятно това ще стане в края на месеца, съобщи управителят на предприятието „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов. Забавянето е заради пълването на дупки по асфалта на някои улици, които са в Синята зона и разчертаването на маркировката.

„Технически не е възможно стартът на Синята зона да е днес, защото разчертаването не е приключило, а закъснява и въвеждането на системата за заплащане”, коментират и от общината. Стартът на Синята зона се отлага вече няколко пъти, като последно беше само преди 10 дни, когато Младен Иванов каза, че на 18 юни ще бъде официалното откриване.

Условието беше, че спазването на датата ще зависи от метеорологичните условия, които са определящи за приключване работата по асфалтирането и разчертаването на местата за паркиране. Заработи ли зоната, цената за паркиране на час за всички граждани и гости на Варна е 1 лев. Всеки автомобил ще може да остане не повече от 3 часа.

Плащането ще става чрез SMS, чрез специално мобилно приложение или в брой  в около 100 търговски обекта, намиращи се в обхвата на зоната и обозначени със специални стикери. Само с мобилното приложение шофьорите ще имат възможност да плащат и за половинчасов престой.

55 лева годишно или 5 лева на месец ще плащат живеещите в обхвата на Синята зона. Цената за платено паркиране за търговци ще е по 150 лева месечно и по 1 650 лева за зона "Център" на година. По 120 лева на месец или 1 320 лева за 12 месеца ще е пък същата таксата в "Широк Център".

Зоната ще работи от 9 до 19 часа в делични дни, а в почивните и в празничните дни паркирането ще е безплатно. Идеята на общината е след въвеждане в експлоатация на зоната, за гражданите и гостите на Варна да бъде осигурен гратисен период от около 30 дни.

През този период служители от общинското предприятие ще раздават информационни брошури и ще обясняват начините за заплащане. Неправилно паркиралите автомобили в зоната ще бъдат задържани с техническо средство тип „скоба“.

59 човека ще бъдат назначени като инспектори  в Синя зона към общинското предприятие, като 12 ще действат като инспектори  по репатриране. Във връзка въвеждането на зоната за платено улично паркиране през настоящата година щатът на „Общински паркинги и синя зона“ е увеличен общо с над 100 служители, което означава, че броят им достига 223 души.

Източник: https://www.monitor.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код