Йоаким Каламарис: Изборът на името Северна Македония е удар по православието


Сподели:
21 Юни 2018, Четвъртък
Ципрас е разрушител, ратификацията ще мине през парламента, но това ще бъде пирова победа за СИРИЗА, казва гръцкият университетски преподавател

Йоаким Каламарис, гръцки икономист и университетски преподавател, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: Добър избор ли е новото име Северна Македония? Поканихме за анализ Йоаким Каламарис, гръцки икономист и университетски преподавател.

Йоаким Каламарис: Мисля, че това име първо не е справедливо по географски принцип, защото на север се намира Пиринска Македония. Евентуално утре това е възможно да създаде конфликт между двете страни – България и Северна Македония, и съответно и с Гърция. Така че мисля, че това е огън, който някой е запалил, за да създаде проблеми на съседните страни на Балканския полуостров и най-вече в православните страни, защото и трите страни са православни, поне засега, наблюдавайки, че се увеличават драстично албанските граждани в тази ново проектирана страна.

Водещ: Господин Каламарис, гръцки интереси ли отстоява министър-председателят Ципрас?

Йоаким Каламарис: Не. Господин Ципрас не работи за интереса на страната, нито на база на суверенитета на Гърция, нито на база на историята и на културното наследство на Гърция. Той служи явно на хора и групировки, политически и неполитически, които искат да се създаде проблем. Аз не разбирам, защо избра този момент. Разреши един проблем, който е разрешен, при положение, че Северна днес Македония, утре не знаем какво може да бъде, е възприета и приета официално от 140 страни от ООН. Защо е ратифицирането и този натиск на гръцкия кабинет за бързо разрешаване?

Водещ: Какъв е отговорът? Какво мотивира господин Ципрас?

Йоаким Каламарис: Господин Ципрас го мотивира това, че с разрешаването на този проблем, според него проблем, при положение, че, пак подчертавам, че Македония е приета от 140 страни, и той разреши може би проблема на самата тази държава. В чл. 16 от тази т.нар. спогодба, която не е съгласувана предварително в парламента, нито с референдум е съгласувана с гръцкия народ, дава право на тази страна да може спокойно да борави с гръцките финансови и нефинансови геополитически зони. И защо не, при положение, че се възприема, че този език, който много добре знаем всички, и включително в България, това е български диалект, даже можем да говорим открито, че това е български език, с български корени, а никакъв македонски език не може да бъде, при положение, че се ратифицира конкретната спогодба, означава, че се приема нов език в нашия регион, Балканския регион, в Европа – т.нар. македонски език. Това е една абсолютна митология, създадена в съвремието на Балканския полуостров. И това може да има само негативни резултати, изкривяване на историята и на бъдещето на нашите страни.

Водещ: А какво е подтикнало господин Ципрас към този ход? Той защо го предприема?

Йоаким Каламарис: Аз мисля, че господин Ципрас върши услугата, за която той е на тази позиция, пак казвам, услуга на групировки и на хора, които искат дестабилизация на Балканския полуостров. И даже от информациите, които имам и с които разполагам, то не е тайна вече, тъй като много от партията АНЕЛ, политическия партньор на „СИРИЗА“, тоест на партията на господин Ципрас, която са напуснали, те са потвърдили, че кредиторите ще облекчат мерките в Гърция, ако господин Ципрас се съгласи да предаде името и ценностите на културното наследство на Гърция на новопроектираната страна. Сега, откъде намира тази сила и протекция новосъздадената страна от половин милион души и как изгражда този процес, със сигурност това е огромна мистерия.

Водещ: Според външния министър на Гърция Никос Коцияс е по-добре страната ви да граничи на север с приятелска държава, отколкото с такава, доминирана от Турция, Велика Албания или България. Как ви звучат тези думи? Какво плаши гръцкото правителство, че България може да се намеси в процесите в Македония, например?

Йоаким Каламарис: Мисля, че тук става въпрос за религията. Тъй като партията на господин Ципрас и отчасти на господин Коцияс, министъра на външните работи, е атеистка партия. Тя няма православни нрави, тя не изповядва Бога. И това не е тайна, това го знаем. Така че той подкрепя една страна, която почти вече е завзета от мюсюлманската политика и същност, тоест тази т.нар. Северна Македония. И господин Коцияс иска да има историческия принос и според мен той прави престъпление, с помощта на Гърция да се създаде четвърта мюсюлманска страна на Балканския полуостров, следвайки историята на Албания, Косово, Босна и Херцеговина, и вече т.нар. Северна Македония. Тоест заплахата, която той посочва и за която говори, не е заплаха от братския народ – българите, защото те са единствени останали, заедно със сърбите, православни християни. Така че заплаха може да бъде тази страна и да се използва като средство за заплаха срещу останалите две православни страни, като България и Гърция. Аз така анализирам задкулисните договорки.

Водещ: Господин Каламарис, при положение, че процесите на етнически пропорции, нека така да ги наречем, в Македония си вървяха и досега, с какво името Северна Македония ще им помогне и ще ги влоши?

Йоаким Каламарис: Вижте, чрез новото име в тази държава придобиват най-вече идентичност като народ, защото името ще продължи да се използва Македония, а Северна ще остане в историята. Защото при положение, че при тази спогодба официалният език се описва като македонски, а идентичността – македонец, то това отнема правото на останалите страни: тоест няма да има право един петричанин да казва „Аз съм от Македония“ или един гражданин на Серес да казва „Аз съм от Македония“ защото ратифицирането и признаването от гръцка страна му отнема това право. Така че ратифицирането, официалното ратифициране от Гърция създава повече конфликти, а не по-малко. Но тук става въпрос за геополитическа игра. Аз съм чул много версии и то от сериозни анализатори в чужбина да се говори за автономна в бъдеще страна, в по-разширен формат – Велика Македония, поне това виждат, пак казвам, анализират и прогнозират други колеги за в бъдеще. При положение, че те ще имат правото да се наричат македонци, проблемът е сериозен.

Водещ: Господин Каламарис, при това положение смятате ли, че подписаното в неделя споразумение ще бъде ратифицирано и в Македония, но и в Гърция? По-важният въпрос за вас е за Гърция. Ще бъде ли ратифициран този договор в Гърция?

Йоаким Каламарис: В Гърция той ще мине в парламента. Ще мине в парламента, обаче ще бъде пирова победа за „СИРИЗА“.

Водещ: Защо?

Йоаким Каламарис: Защото се очакват много сериозни протести от гръцка страна. И в миналото е доказано, че гърците не се предават лесно. Мисля, че този път имаме доста сериозно развитие. Надявам се да се успокоят нещата. Но не виждам как. Ако продължи това напрежение в Гърция, при положение, че успее кабинетът на „Сириза“ да мине това ратифициране, те искат да се занимават с още решения на други отворени национални теми, какъвто е кипърският казус, каквито са претенциите на Турция за мюсюлманско население в гръцката страна, съответно и в граничните зони с България. Така че трябва да видим как ще се потуши този процес. Невъзможно е да се подбужда в този момент една тема и един казус, който би трябвало вече да е приключил отдавна.

Водещ: А как ще се отрази тази геополитическа интрига върху изборите в Гърция?

Йоаким Каламарис: Един кабинет, когато се появява да разруши всичко, много малко се интересува дали ще се появи отново на политическата сцена. Да не забравяме, че партия „СИРИЗА“ е партия с не повече от 7 години история. Така че според мен приоритетът на този кабинет е да разруши или да изпълни съгласуването с явно чужди сили на проектите, които е поела. Ако си спомняте, преди изборите същият кабинет е спечелил тези именно парламентарни избори, при положение, че говореше – срещу кредиторите сме, няма да приемем допълнителни мерки, ще премахнем меморандумите и т.н. И когато се организира първият референдум в Гърция и народът избра да се продължи политиката на Ципрас, той отказа да продължи и не възприе въобще тези резултати.

Водещ: Да, той тогава си смени финансовия министър Варуфакис.

Йоаким Каламарис: Точно така, за този момент говорим. Така че човекът е разиграл и в миналото този процес и знае как да го направи. И не мисля, че иска да остане в историята или на Балканите, или на Гърция, като някакъв лидер. Той е разрушител. Близо е да успее.

Водещ: Но какво печели самият той от цялата работа?

Йоаким Каламарис: Относно финансовата страна не мога да ви кажа какво печели, защото уговорките явно са с чужди сили и може би с друга религия. Може би самите те знаят, какво ще спечелят. Но със сигурност губи православието. И това е най-голямата драма.

Цоня Събчева


В категории: Интервюта, ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код