БСП подложи вътрешния министър Радев на кръстосан разпит


Сподели:
22 Юни 2018, Петък
Георги Гьоков попита МВР-шефа защо все още няма достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112

Снимка Пресцентър на БСП


Антон Кутев: 90% от злоупотребата с незаконно оръжие се прави от криминално проявени хора
БСП подложи вътрешния министър Радев на кръстосан разпит

0 | 22 юни 2018 | 14:32

Георги Гьоков попита МВР-шефа защо все още няма достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112


"За една малка част от хората, притежаващи незаконното оръжие, МВР е разбрало предварително и ги е хванало, а другата част са се избили и затова сме разбрали, че притежават такова. Затворници могат да избягат от Софийския централен затвор с оръжие, след това единият бе убит с незаконно оръжие, а той също е притежавал такова. Дали последният избягал затворник, също вече е въоръжен”.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев от парламентарната трибуна по време на питане към министър Радев. Той припомни, че в началото на годината бизнесменът Петър Христов бе застрелян, най-вероятно, с незаконно оръжие. През март миналата година са намерени два бойни пистолета със заличени номера.„През ноември в Пазарджик е задържан младеж, който има арсенал за малка война. В Бургас, през декември миналата година, също са арестувани 8 души, всичките са криминално проявени и са били сериозно въоръжени. На 22 май, тази година, незаконен боен пистолет и боеприпаси са открити в кабинета на началника на сектор „Пътна полиция” в Благоевград. Всички тези случаи показват, че в системата има пробив”, каза Кутев. Народният представител добави, че във всички изброени случаи, притежателите на незаконно оръжие са или полицаи, или криминално проявени. „Явно е, че има предлагане и не е трудно, бивш затворник да се сдобие с оръжие. Случаите, които изброих, са в рамките на времето, в което вие сте министър”, обърна се той към министър Радев. Антон Кутев допълни, че те показват, че 90% от злоупотребата с незаконно оръжие се прави от криминално проявени хора. „Това означава, че МВР не ги следи активно и не може да се справи с проблема”, изтъкна народният представител.


Иван Иванов към министър Радев: Защо забранихте снимането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница?


„Защо забранихте снимането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов към вътрешния министър Валентин Радев. Според него еволюирането на наименованието „инженерно- преградно съоръжение“ на „временно възпрепятстващо“ говори за признание на МВР, че то е в лошо състояние и не може да изпълнява функциите си. „Спирането на снимането и на гражданския контрол показва, че там има сериозни проблеми, които се опитват да скрият“, подчерта той.
Иванов припомни, че именно от снимките на журналисти е станало явно лошото изпълнение на строителните работи по време на изграждането. „Благодарение на това журналистическо разследване, има прокурорска проверка за злоупотреби. Явно Елена Йончева много ви е притеснила и искате да спрете по-нататъшни такива разследвания“, заключи Иван Иванов.“„Близо две години след приемане на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 е време да дадете отговор на въпроса: защо не е осигурен достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112?“, запита пък народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той обясни, че с приемането през 2008 г. на закона за тел. 112 е осигурен достъп на гражданите до службите за спешно реагиране, с цел получаване на помощ при спешни случаи. Според него така в националното законодателство са въведени европейските изисквания за универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги. Той подчерта обаче, че възможността за използването на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора. По думите му при промяната през 2009 г. на европейската директива гласи, че: „Държавите-членки гарантират, че достъпът до услуги за спешна помощ за крайни ползватели с увреждания е равностоен на достъпа, предоставен на останалите крайни ползватели“. Гьоков обясни, че срокът за прилагането на тази директива е изтекъл на 25 май 2011 г. „Макар и с огромно закъснение, на 20 юли 2016 г. бе приет ЗИД на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Според Заключителната разпоредба на този закон в срок до една година от влизането му в сила, министърът на вътрешните работи трябва да осигури достъп на хората със слухови или говорни увреждания до телефон 112.

Очевидно, до момента тази възможност не е гарантирана“, заключи Георги Гьоков.


В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код