КЕВР реши: Токът скача с 2,03%, парното - с 7,33%


Сподели:
02 Юли 2018, Понеделник
Най-скъпо ще е топлото в Бургас" - цената се вдига със 17,12% и в Плевен" - с 15,19%

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви колко точно е увеличението на тока и парното.

Средно цената на тока се повишава с 2,03%. За отделните електроразпределителни дружества повишението е следното:

ЧЕЗ - 1,75%
EVN - 1,82%
Енерго Про - 2,78%Средното увеличение на топлинната енергия е 7,33%. За отделните топлофикационни дружества цената е следната:


"Топлофикация София" - 7,46%
EVN "Топлофикация Пловдив" - 0,94%
"Веолия Енерджи" - Варна - 4,89%
"Топлофикация Бургас" - 17,12%
"Топлофикация Плевен" - 15,19%
"Топлофикация Русе" - 6,73%
"Топлофикация Велико Търново" - 2,89%Увеличението за крайните потребители на природен газ е 6,5%.

Определените цени на електроенергията и на топлоенергията от 1 юли от КЕВР се основават на ясна икономическа логика. В своите решения енергийният регулатор се ръководи от четири основни принципа - прозрачност, устойчивост на решенията, законосъобразност и справедливост, каза още Иван Иванов.

Той подчерта, че в ценовите си решения регулаторът стриктно прилага консервативен подход за недопускане на резки промени и отчита, от една страна възможностите на потребителите, а от друга - необходимостта от устойчиво развитие на дружествата в енергийния и газовия сектор.

Сегашният състав на регулатора не допусна резки промени в определяните цени и през изминалите три години тяхното увеличение беше значително под ръста на средната, минималната работна заплата и пенсиите, както и под нивото на отчитаната от НСИ годишна инфлация, каза председателят на КЕВР. Иван Иванов увери, че регулаторът и занапред ще използва всички законови възможности, за да не допусне резки ценови промени за потребителите на електрическа и топлинна енергия.


Попитан как ще се отразят новите цени на топлоенергията на сметките на потребителите, Иван Иванов отговори, че топлата вода и топлинната енергия се ползват само от 15 процента от населението.

В малките градове и в селата на България хората използват за отопление дърва, въглища и електроенергия. Затова най-важният показател е цената на електрическата енергия и се стремим тя да бъде минимално увеличена, но не трябва да допускаме да има тежки финансови затруднения на енергийните дружества, коментира председателят на КЕВР.


Решенията на КЕВР за цените в секторите "Електроенергетика" и "Топлоенергетика" от 1 юли 2018 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на регулатора.

Източник: epicenter.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код