Mакрон скептичен: Плановете на ЕС за мигрантите от Северна Африка могат да пропаднат


Сподели:
05 Юли 2018, Четвъртък


Френският президент Еманюел Макрон заяви, че плановете на ЕС да създаде центрове за обработване на случаите на мигранти в Северна Африка няма да проработят, ако процесът не бъде воден от тези държави, предаде Би Би Си.

По време на посещение в Нигерия Макрон заяви, че много африкански страни са обезпокоени, че такива центрове ще действат като притегателен фактор за мигранти. Нито една държава на континента не се е съгласила да приеме създаването на подобни центрове. На среща в края на миналата седмица лидерите на ЕС се споразумяха да проучат идеята.

По думите на Макрон Европа ще продължи още десетилетия да се занимава с въпроса за мигрантите от Африка заради непланираното увеличение на населението на континента. Той освен това изтъкна, че ЕС не може да взима решения за африканските държави и че идеята за подобни центрове може да се осъществи само ако африкански правителства решат да ги организират.

Президентът посочи, че основният му приоритет е да откаже хората, предприемащи "луди рискове" и поставящи живота си в опасност в опит да стигнат до Европа.


Източник: faktor.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код