Орбан след срещата с Меркел: Двамата виждаме света различно


Сподели:
05 Юли 2018, Четвъртък
„Стана ясно това, което вече знаехме: канцлерката и за виждаме света по различен начин. Въпреки това се опитваме да намерим общо решение“, каза унгарският премиер в Берлин.

„Стана ясно това, което вече знаехме: канцлерката и за виждаме света по различен начин. Въпреки това се опитваме да намерим общо решение“. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан на общата пресконференция след срещата си с Ангела Меркел в Берлин. Той бе цитиран от bild.de

Двамата застанаха пред камерите след 14 час българско време.
„Имаме общи, но и различни гледни точки. Не сме и очаквали друго. По бежанската политика продължаваме да имаме различни възгледи“, каза Меркел.
Немската канцлерка се съгласи, че защитата на външните граница на ЕС е важно и оправдано, но отбеляза, че страните членки на ЕС трябва да приемат известен брой мигранти – нещо, което Унгария отказва да направи.

Пред репортерите Меркел заяви още, че иска да съхрани европейската хуманност, когато става дума за мигрантите, и „вероятно това ни разделя“.

Орбан отговори, че позицията на Унгария не е променяна от 2015 година, когато бе голямата мигрантска вълна към Европа. Той допълни, че разполагането на 8000 войници на границата е „добра солидарност“ с партньорите на Унгария от ЕС.

Меркел и Орбан похвалиха успешното икономическо сътрудничество между своите страни и се обявиха срещу протекционизма от гледна точка на предстоящия търговски конфликт със САЩ, съобщи bild.de

Днес предстои и срещата на Хорст Зеехофер с австрийския канцлер Себсатиан Курц във Виена. Двамата също ще обсъждат позициите си спрямо мигрантската криза след споразумението между Меркел и Зеехофер за връщане на бежанците от германската граница.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код