Без Меркел на Софийската среща на високо равнище 16+1


Сподели:
06 Юли 2018, Петък
Паралелно със срещата на лидерите ще се проведе и бизнес форум, който ще бъде открит от Борисов и китайския му колега Ли Къцян. Ще присъстват 200 китайски компании – представители на големия бизнес, и около 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел няма да присъства на Седмата годишна среща на високо равнище на страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1, която се провежда в София.
За високия форум, който ще се проведе в Националния дворец на културата, пристигна китайският премиер Ли Къцян.

Ще присъстват и държавните ръководители на останалите страни от формата.

Темата на лидерската среща е "Задълбочаване на отвореното и прагматично сътрудничество, съвместно насърчаване на общия просперитет и развитие”. Предвижда се тя да приеме заключителен документ под надслов "Насоки от София”.


Паралелно със срещата на лидерите ще се проведе и бизнес форум, който ще бъде открит от българския премиер Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян. На него се очаква да присъстват 200 китайски компании – представители на големия бизнес, и около 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа. В столицата са кацнали 10 самолета с представители на големи китайски фирми, пристигнали за срещата, научи Канал 3.


Целта е сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, иновациите, високите технологии, инфраструктурата, земеделието и туризма.


Борисов бе изпратил покана и до канцлера на Германия Ангела Меркел за участие като специален гост на срещата 16+1, но от офиса са заявил, че ще изпратят нейн представител.


Гърция е заявила интерес да присъства като наблюдател и се очаква лично премиерът Алексис Ципрас да пристигне за форума у нас.

През ноември миналата година, на шестата среща на върха в Будапеща, Ли Къцян обяви, че Пекин ще осигури над 3 милиарда долара за проекти в страните от Централна и Източна Европа.


Премиерът Бойко Борисов посрещна снощи председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, който пристигна на четиридневно официално посещение в София.

Двамата ще обсъдят развитието на отношенията между България и Китай и възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество по време на работна вечеря между двете делегации в резиденция "Бояна".


Среща с министър-председателя на Китайската народна република ще има и държавният глава Румен Радев. Вечерта президентът и съпругата му ще бъдат домакини на официална вечеря по случай визитата.


На срещата "16+1" в София ще бъдат обсъдени инвестиционните намерения на Китай за страните от Централна и Източна Европа. Очаква се да бъдат договорени инфраструктурни проекти за стотици милиони. Китайски компании вече заявиха интерес към строителството на АЕЦ "Белене" и тунела под "Шипка".

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Европа, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код