Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ): Трябва да решим гражданскоправните аспекти на отговорността, свързана с използването на безпилотните коли


Сподели:
10 Юли 2018, Вторник


Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) бе избран за докладчик по становище на правната комисия относно колите без водач (свързани и автономни автомобили). В изключителната компетентност на правната комисия на ЕП попадат въпросите за гражданската отговорност за вреди, причинени от и в следствие използването на тези автомобили, както и правата на интелектуалната собственост, свързани с разработването и пускането им в експлоатация.

С бързия темп на развитие на технологиите  както индустрията, така и потребителите се нуждаят от ясни и ефективни европейски правила, така че автомобилната индустрия да продължи да се развива, а потребителите да останат в максимална степен защитени от новите рискове, породени от използването на колите без водач.

„Трябва да бъдат изяснени въпросите, свързани с това кой носи отговорността за вреди, тъй като сега съществуващата правна рамка не е достатъчно развита, за да се справи с предизвикателствата, възникващи от развитието и усъвършенстването на автономните автомобили и съпътстващите ги технологии“, коментира евродепутатът. Според него могат да бъдат посочени няколко категории рискове, които много вероятно ще възникнат в следствие бързото развитие на технологиите. Сред тях са рискове, свързани с неизправността на операционния софтуер, позволяващ функционирането на автомобила; с неизправността на мрежата; с кибератаки и др.

Според Емил Радев това са само малка част от вероятните проблеми и ако не бъде намерено подходящо решение, което да гарантира правната сигурност, те могат да доведат до намаляване на доверието на потребителите. Това от своя страна би забавило развитието и ползите, които автономните автомобили се очаква да донесат на европейската икономика и конкурентоспособност.
Заедно с въпросите за отговорността, становището на правната комисия трябва да намери решения и относно правата на интелектуалната собственост, свързани с автономните автомобили.

„Към момента няма правни разпоредби, отнасящи се до този тип коли, но съществуващите правни режими лесно биха могли да се адаптират и към този сектор, макар това да изисква по-специално внимание“, добави евродепутатът. Той бе категоричен, че е необходимо да се намери балансиран подход към правата върху интелектуалната собственост при стандартите за хардуер и софтуер, които да защитават иновациите. В същото време да насърчават и новаторството, като не на последно място е необходимо и изработването на критерии за „собствено интелектуално творение“ в сектора на автомобилите без водач и съпътстващите ги системи, които да бъдат защитени от авторското право.


В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код