ЕС и Япония подписаха най-голямото споразумение за свободна търговия в света


Сподели:
17 Юли 2018, Вторник
Европейският съюз и Япония сключиха споразумение за свободна търговия, което предвижда премахване на повечето мита между тях, информира Европейската комисия.

Освен Споразумението за икономическо партньорство Токио и Брюксел постигнаха съгласие за реципрочна защита на данните.


Според генералния секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер споразумението е сключено в момент на международна несигурност. Той подчерта, че споразумението създава най-големия пазар за свободна и честна търговия в света, основан на високи общи стандарти.

Силно послание в подкрепа на базирания на правила международен ред, каза Зелмайер.

Преговорите продължиха четири години - от 2013 г. до 2017 г. Двете страни се надяват да влезе в сила преди Великобритания да напусне ЕС през март 2019 г.

Япония очаква да увеличи БВП с 1% благодарение на сделката, а също така да открие нови 290 000 работни места. 10-процентното мито върху японски автомобили ще бъде отменено, а също така повечето от митата на стойност 1 милиард евро, плащани от европейските износители на година.

Договорът все още трябва да бъде ратифициран от парламентите на ЕС и Япония.

Икономическото партньорство ще създаде търговска зона с 600 милиона души и близо 1/3 от световния БВП. Изчислено е, че то ще помогне ЕС да увеличи износа на храна за Япония със 180%, на химикали с 22% и машини с 16%. ЕС изнася за Япония предимно млечни продукти, а азиатската държава - автомобили. Износът за Япония, вторият най-голям пазар в Азия, е на стойност 86 милиарда евро, с 600 000 работни места и 74 000 компании от ЕС.

Церемонията по подписването се проведе в Япония. На нея присъстваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера на Япония Шиндзо Абе.

Туск обяви, че споразумението е "ясно послание срещу протекционизма".

Източник: news.bg

В категории: Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код