Съдът отказа дa cпpe зaпoвeдтa зa избивaнeтo нa живoтни в Cтpaнджaнcĸo


Сподели:
18 Юли 2018, Сряда
Административният съд София-град отказа да спре заповедта за избиването на животни в Странджанско

Магистратите бяха сезирани от депутата от БСП за България Кристиан Вигенин, но жалбата му е обявена за недопустима. Решението на съда не е окончателно и подлежи на оспорване пред Върховния административен съд (ВАС).


Според съдия Луиза Христова депутатът от левицата не е предоставил доказателства за наличието на пряк и непосредствен интерес от спирането на евтаназията на на животните заради съмнения, че са заразени с чума. Освен това атакуваната от него заповед на директора на Българската агенция за безопасност на храните, според Закона за ветеринарно-медицинската дейност не подлежи на обжалване.


БСП сезира съда заради съмнения в достоверността на диагнозата "чума по дребните преживни животни". В жалбата си Вигенин пише, че агенцията е предприела крайни и драстични действия, каквато е евтаназията, вместо да организира други, предвидени в законодателството мерки - като карантиниране на стадата със съмнения за заболели животни или ваксинация.


В момента животновъдите протестират пред Министерския съвет. Три часа преди началото на протеста управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози майки по помощта "де минимис" за овца/коза за стопаните в 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Тя се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза.

Източник: http://bnr.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код