Гърция предупреждава Русия с допълнителни мерки


Сподели:
23 Юли 2018, Понеделник
Гърция предупреждава Русия за "допълнителни мерки", външният министър Никос Коциас е твърдо решен да защити неотдавнашното споразумение с Македония, съобщава "Гардиън".

Напрежението между Атина и Москва засили нарастващото неразбирателство по югоизточния фланг на НАТО. Натрупват се доказателства за мерките, които Кремъл е готов да предприеме, за да осуети разширяването на НАТО на Балканите.

"Русия трябва да осъзнае, че не може да не се съобразява с националните интереси на друга държава, защото смята, че е по-силна", обяснява Коциас.

"Гърция реши да изпрати послание на изток и на запад към всички свои приятели и всички други, че независимо от това кой нарушава принципите на националния суверенитет и уважение към нас, ще бъдат предприети мерки", допълва той.

Гърция недоволства от руските усилия да саботират историческото споразумение, подписано между Атина и Скопие на брега на езерото Преспа през юни. В рамките на няколко дни след постигането на споразумението бившата югославска република е поканена да се присъедини към НАТО, предложение, прието от премиера Зоран Заев, на основание, че членството ще донесе сигурност и икономически растеж на малката многоетническа държава.

Русия обаче, която отдавна смята, че регионът попада в собствената им орбита на влияние, е разгневена. "Москва е решена да спре по-нататъшното разширяване на НАТО в Югоизточна Европа. Въпреки това, повечето наблюдатели смятат, че ще концентрира усилията си върху Македония, а не върху Гърция", коментира Джеймс Кер-Линдзи, специалист по Балканите и гостуващ в London School of Economics.

И от двете страни на границата се появяват съобщения за все по-дръзките методи, които Москва е готова да използва, за да се предотврати преминаването на балканските народи на запад.
Миналата седмица Заев обвини гръцко-руски бизнесмени, че финансират протести срещу споразумението. Македонските власти откриха, че местните про-руски бизнесмени са плащали до 300 000 евро, за да провокират актове на насилие в подготовката за референдум, който правителство очаква през есента.

Обвиненията са последвани от доклад, който описва "силната подривна пропаганда и разузнавателна дейност", на която Македония е подложена от Кремъл, който също разглежда стратегическото положение като решаващо за европейските газопроводи. А в Гърция руските агенти, които се опитват да проникнат в разузнаването на страната и във въоръжените сили, също са обвинени в подкуп.
В хода на ескалация на напрежението, Москва обяви, че ще прекрати планирано посещение на външния министър на Русия Сергей Лавров през септември, а руското външно министерство обвини Гърция в участие в "мръсни провокации", организирани от трети страни.

За разлика от други държави-членки на ЕС, Гърция отказа да изтегли дипломатите си служители от Москва във връзка с обвиненията на Обединеното кралство по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Атина отдавна се аргументира за смекчаване на санкциите на ЕС срещу Москва, но също така отхвърля руското предположение, че Вашингтон е зад експулсирането на руски граждани от Гърция.

"Нашата външна политика е многоизмерна и нашите отношения с Русия са утвърдени и няма да изчезнат. Но ние не искаме никой да се намесва в нашите демократични и политически процеси. Няма да позволим да ни разиграват и да ни притискат и бута наоколо", коментира Костас Дузинас, професор по право в Лондонския университет, който оглавява и комисията по отбраната и външни работи в гръцкия парламент.
"Изглежда Русия не признава колко важно е това споразумение за гръцкото правителство. Като предприема такава стъпка (б.р. експулсиране на руски граждани), Атина изпращаше много ясно послание за това колко е раздразнена, че Москва се опитва да подкопае най-важната победа на външната политика в мандат на Коциас. Това е лична победа за гръцкия външен министър, който отдавна се опитва да подобри отношенията на Гърция със съседите", допълва и Джеймс Кер-Линдзи.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код