Бюджетната комисия одобри по-високия акциз за бездимните цигари


Сподели:
24 Юли 2018, Вторник
Koмисията по бюджет и финанси на Народното събрание очаквано реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн.

По този начин данъкът на нагреваемите тютюневи изделия ще бъде 40% от този на обикновените цигари. Промените ще влязат в сила от 1 октомври. Предстои предложенията да бъдат гласувани и от Народното събрание.

първоначалната идея на ГЕРБ беше за изравняване на акцизната ставка на бездимните цигари с тази на традиционните, но след негативни реакции от различни посоки, бе постигнат сегашният компромис.

Депутатът от БСП Румен Гечев, коментира, че датата, от която се предвижда да влезе новият акциз в сила, показва грубо нарушение на законите.

Обясни това с липсата на разчети. Един твърди, че ще съберем 3 млн. лв., а аз мога да твърдя, че ще съберем 3 лв. Къде са им сметките? Какви ще са ефектите върху търсенето на другите цигари?", коментира Гечев, цитиран от агенция "Фокус".

Посочи, че докато в САЩ се върви към диверсификация на акциза върху тези цигари, защото се смятат за по-малко вредни от традиционните, тук се тръгва в обратната посока. "Още повече, че самите управляващи го предложиха преди няколко месеца. И сега какво ни казват – сбъркахме преди 8 месеца. Каква ни е гаранцията и че сега не бъркат? Затова гласувахме против", обясни Гечев.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е вносител на проекта за по-висок акциз върху бездимните цигари, коментира, че ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия е мотивирал управляващите да направят предложението сега, а не в края на годината.

"Когато миналата година по това време приемахме акциза за нагреваемите тютюневи изделия, считахме, че те са твърде малък дял от пазара и подобно на електронните цигари, които не успяха да се развият, ще умрат с времето. За съжаление, още през първите месеци на 2018 г. след изключително агресивна реклама на производителите на тези изделия, се оказа, че те имат ръст над 50%. И всичко това означава, че разлика от акциза върху конвенционалните цигари акцизът върху нагреваемите тютюневи изделия просто няма да постъпи в бюджета", посочи тя.

В отговор на въпрос дали от 1 януари догодина може да се очаква ново повишаване на акциза за бездимните цигари, тя коментира, че в момента само един производител ги предлага на пазара, но се разбрала, че още два се канят да стъпят на пазара, което допълнително щяло да увеличи дела на тези продукти. "И съответно ще има по-голяма загуба в бюджета от акцизна конвенционални цигари. Така че ще продължим разговорите с производителите, за да може повишението да става поетапно", допълни тя.

Стоянова посочи, че при всички случаи ще има плавно повишаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия. "Но как и кога това ще се случи това, предстои да коментираме с експерти от Министерството на финансите, Агенция "Митници" и съответните производители", обясни тя.

"Изненада съм от рязката позиция на БСП, която иначе е доста сериозен искател на средства за разходи в бюджета, но когато става дума за приходи, те са против. Наистина съм изненадана от тази реакция, но явно тя беше добре организирана и постигна своя ефект. В крайна сметка ние сме тук не за да налагаме едно или друго свое решение, а да се съобразяваме с общественото мнение", каза още тя.

Източник: dnevnik.bg

В категории: България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код