Ще има ли Брекзит без сделка между Великобритания и ЕС?


Сподели:
26 Юли 2018, Четвъртък


Великобритания и ЕС-27 имат 13 седмици да се споразумеят какви ще са отношенията им след Брекзит – поначало трудна задача, която вече изглежда непостижима за правителството на премиера Тереза Мей. За целта Брюксел и Лондон трябва да постигнат съгласие, което да бъде одобрено поотделно от всички останали 27 страни до 29 март 2019 г.

17 месеца след като обяви началото на процеса, Мей с мъка успя да обедини правителството си около преговорна позиция. Консенсусът трая само два дни, преди в знак на несъгласие министрите за Брекзит и на външните работи Дейвид Дейвис и Борис Джонсън да напуснат.

Перспективата Обединеното кралство да напусне Европейския съюз "без сделка" става все по-реална. Излизане без сделка означава, че в деня на Брекзит всички споразумения между двете страни престават да действат, без да има какво да ги замести. Това ще остави в правен вакуум търговията, пътуванията и комуникациите. Ето кои бизнеси и институции вече се готвят за този сценарий, който ще хвърли отношенията между Острова и континента в хаос.

Бизнесът

"Еърбъс" активира резервните си планове за Брекзит, заявиха от компанията миналата седмица. Самолетостроителят ще започне действия, които да гарантират, че производството му може да продължи независимо от това как Великобритания ще напусне. Преди това компанията предупреди, че обмисля да изтегли инвестициите си от Великобритания.

Европейският производител на самолети обясни, че е направил оценка на рисковете, свързани с Брезкит. Ако страната напусне "едновременно единния пазар и митническия съюз незабавно и без преходно споразумение", това ще предизвика големи смущения в производството ѝ във Великобритания и загуби за милиарди долари. "Еърбъс" има 25 обекта в Обединеното кралство, където произвежда крила на самолети. Компанията дава работа на 14 хил. души на Острова и поддържа по веригата още 100 хил. работни места.

От автомобилната компания "Ролс-Ройс" също обявиха, че са готови да складират свои стоки, за да смекчат проблемите през март догодина, но вероятно ще започнат това в края на 2018 г.

Опасения изказват публично и "Ягуар Ленд Роувър", БМВ и "Сименс". От "Амазон" са казали в прав текст на министъра за Брекзит Доминик Рааб, че страната ще се изправи пред "гражданско неподчинение" при Брекзит без сделка, писаха "Гардиън" и "Таймс", позовавайки се на източници, присъствали на срещата.

Авиокомпанията "Райънер" също коментира, че шансът за подобно развитие е значителен. "Макар да се смята, че преходният период в срок от 21 месеца - от март 2019 г. до декември 2020 г., ще влезе в сила и ще бъде удължен, скорошните събития в политическата сфера във Великобритания засилиха несигурността. На мнение сме, че опасността от твърд Брекзит се подценява."

Фармацевтичната фирма AstraZeneca обяви, че ще увеличи запасите си от лекарства в Европа с 20%, подготвяйки се за труса, след като европейският регулатор предупреди бизнеса за опасността. За тази индустрия Брекзит без сделка означава, че тестовете и издаването на лицензи ще трябва да се правят на два пъти – по британските и по европейските правила, за да може да се търгува с тях. Досега тестове, направени в едната страна, бяха валидни и в другата.

Службата за здравеопазване също се готви "усилено", за да си гарантира снабдяване на екипировка и лекарства. "Никой не може да се преструва, че тази ситуация е желана", коментира директорът ѝ Саймън Стивънс. По време на агитацията за Брекзит едно от най-шумните обещания на активистите бе, че вноската към ЕС ще може да бъде пренасочена към британското здравеопазване. Бюджетът на службата обаче не се е увеличил значително.

Какво казва ЕС

Главният преговарящ на Европейския съюз по въпроса за напускането на Великобритания Мишел Барние предупреди Лондон, че разполага с 13 седмици за постигане на споразумение. "Открити сме за всякакви предложения, стига да бъде възможно да бъдат наистина приложени. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие", предупреди той.

Европейската комисия призова държавите членки да ускорят подготовката за всички възможни последици от преговорите за Брекзит. Тъй като все още не е сигурно дали на тази дата ще има ратифицирано споразумение за оттегляне и какво то ще включва, в момента се провеждат действия в опит да се гарантира, че институциите на ЕС, държавите членки и частните субекти са подготвени за оттеглянето на Обединеното кралство, отбелязва комисията.

Предвижда се през октомври Европейският съвет да оцени хода на преговорите и ако те са успешни, да разреши продължаване на разговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, както и въвеждане на преходен срок преди същинската раздяла. По искане на Лондон и с единодушие държавните и правителствените ръководители от ЕС могат да удължат преговорния срок, който изтича наесен.

Британските финансови компании, които ще имат нужда от база в Европейския съюз, трябва да подадат молби за лиценз този месец, предупреди Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) в опит да подготви фирмите за възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка за Брекзит.

"Тъй като няма гаранции, че ще се стигне до споразумение за преходния период, институциите трябва да обмислят сценария за "твърд" Брекзит на 30 март 2019 г.", посочи органът в свое изявление.

При липса на преходна сделка връзките с клиентите в ЕС може да бъдат прекратени. "На 30 март 2019 г. компаниите трябва да имат напълно оторизирано юридическо лице, намиращо се в ЕС-27, за да продължат да доставят услуги в съюза", предупреди ESMA и посочи, че някои от националните регулатори вече са затрупани с молби.

Ирландия

Как границата между Ирландия и Северна Ирландия да остане отворена е един от най-важните въпроси за двете държави – и може би най-трудният за решаване. За двете Ирландии е важно да гарантират, че контрол няма да бъде наложен както заради пресните спомени за въоръжения конфликт, така и поради чисто практическата причина, че границата понякога минава през задните дворове на хората. След Брекзит обаче тя ще се превърне във външна граница на съюза, също както тази между България и Турция например, което означава, че на нея трябва да има проверки.

Ирландското правителство вече обяви, че ще наеме 1000 митнически и ветеринарни служители, които да се занимават с новите търговски правила след края на преходния период. Премиерът Лео Варадкар все още смята, че има надежда Лондон и Брюксел да се разберат, но е скептичен относно възможността британския парламент да одобри споразумението. "Ирландия трябва да забърза подготовката си за сценария "без сделка", каза той.

(Дневник)


В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код