Петкова получи мандат да търси споразумение с ЕК по делото срещу енергийния холдинг


Сподели:
26 Юли 2018, Четвъртък
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова получи мандат от парламента да се опита да постигне споразумение с Европейската комисия по делото срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Законопроектът беше внесен от група депутати от ГЕРБ.

През 2017 година депутатите решиха тактиката на правителството да е непризнаване на вина, но постигнато споразумение между "Газпром" и Европейската комисия давали основание за промяна на позицията. Споразумение, дошло след 6-годишно разследване за монополното положение на руската компания на пазарите на Централна и Източна Европа, предвижда Газпром" да не плаща санкции.

Задачата на Теменужка Петкова е да опита да намали определената санкция, която може да е над 300 млн. евро. Ако поставените цели не бъдат постигнати, ще бъде приложен старият вариант - да не се признава отговорността на енергийния холдинг. Проекторешението ще бъде обсъдено в парламентарната енергийната комисия още тази седмица.

ЕК започна наказателна процедура срещу България, след като през 2010 г. частната компания "Овергаз" подаде жалба, че държавните предприятия, които на практика имат монопол върху тръбите, са ограничили достъпа й до газовата инфраструктура и до пазара на газ. През 2015 г. проверката завърши с извод, че има нарушения, като на България беше предложено да представи план за прекратяването им под заплаха от санкции.

Европейската комисия беше склонна да намали глобата значително, ако бъдат изпълнени определени мерки. Една от тях е признаването на вина, което би намалило санкцията до 70 млн. евро. Друга мярка бе държавата да приватизира мажоритарен дял в "Булгартрансгаз".

Източник: dnevnik.bg

В категории: България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код