Проф. Михаил Константинов: Който политик тръгне или сам себе си да сваля, или да сваля някой друг, ще бъде силно наказан от българските избиратели


Сподели:
27 Юли 2018, Петък
Няма как да се мисли за Западните балкани и техните переспективи, затворени в рамките на Европа

Водещ: Какво е отражението на разприте между Волен Сидеров и Валери Симеонов върху имиджа на правителството? Следва анализът на проф. Михаил Константинов. Проф. Константинов, докъде ще доведе напрежението в „малката коалиция“ на „Обединените патриоти“?

Михаил Константинов: Това, което се случва, лично според мен, е резултат от две неща. Първо е една, бих казал, липса на приязън между двама души. И второто е, да го наречем така – определени интереси, които очевидно са противопосочни. Искам да припомня, че така наречената „малка коалиция“ има 27 депутати, които заедно с депутатите на ГЕРБ, правят едно на пръв поглед много крехко мнозинство от 122 души. Обаче, ако г-н Сидеров тръгне да напуска коалицията или да кажем другият негов опонент , условно казано, това съвсем не значи, че и съответните депутати в групата на единия или на другия ще напуснат, защото изобщо не е сигурно, какво би станало при едни предсрочни избори. Така че тук виждаме сблъсък на партии и на лични интереси, при което обикновено надделяват личните интереси. Групите на трите компоненти в „малката коалиция“ са по 8-9 души горе-долу  и, както казах – общо правят 27 души. Дори ако предположим, че 8 или 9 души напуснат „малката коалиция“, ще има готовност друга политическа сила, която би могла да подкрепи правителството. Това е групата на г-н Марешки. Бих казал, че и ДПС в момента също не е много ентусиазирана за предсрочни избори и евентуално не биха тръгнали да свалят правителството. Защо те не са толкова ентусиазирани? Според мен, те не са още напълно консолидирани след загубата на последните избори на над 90 000 гласа. Вие си спомняте, че тогава партията на Лютви Местан имаше около 3%, един доста висок резултат или някъде към 90 000 гласа. Не е сигурно дали тези гласове са се върнали към ДПС. Освен това, има един тънък международен момент, който се усеща в българските граждани от турски произход, които живеят в страната, а именно, че г-н Ердоган затвърди властта си в резултата на един референдум и на парламентарни и президентски избори. Вероятно няколко години той ще си бъде пълновластен господар на Република Турция. А пък г-н Ердоган не е в много добри отношения със сегашното ръководство на ДПС, а това избирателите на ДПС го усещат. Така че не бих казал, че ДПС е в най-добрата си кондиция да тръгне на избори. Формално погледнато, от БСП искат предсрочни избори, но не бих казал, че са много ентусиазирани. Вие виждате, че всички изследвания периодично показват, че ГЕРБ водят с между 3 и 5 пункта, да го кажем – тоест толкова, с колкото водеше на изборите през март миналата година, толкова води и сега. Тоест ние рискуваме при едни избори да възпроизведем тази ситуация, така че напълно излишни биха били те. И ако мен ме питате, никой в момента в този парламент истински не иска предсрочни парламентарни избори. Има една много хубава проверка. На 26-ти май догодина ще има европейски избори. Ще видим кой, какъв е. Ако патриотите се разпаднат, те могат да останат без евродепутати. И те това го знаят.

Водещ: Проф. Константинов, какво е отражението на разприте между двамата патриоти – Сидеров и Симеонов – върху имиджа на правителството?

Михаил Константинов: Отражението не е приятно и аз няма да говоря тук за щетите, които се нанасят върху имиджа на партията, защото това не е най-важното. Лошото е, че България от държава с очевидна вътрешна стабилност и държава, която генерира, бих казал, устойчивост в региона, се превръща в държава на махленски скандали. Това не се гледа с добро око от никого – не само от българския народ, а и бих казал, че и от външните наблюдатели. И аз бих призовал българските политици да мислят преди всичко за това. После да мислят за личните си интереси. И така са нещата в момента. Не са много приятни, но аз не оценявам като особено опасно положението в правителството. Никой няма да тръгне в момента, ако няма нещо извънредно, да прави избори, при положение, че има по-малко от година, някъде 9-10 месеца бяха, до европейските избори. Всички ще чакат да видят какво ще стане. Впрочем, европейските избори винаги са били много важен индикатор след 2007 година за обстановката на политическите сили. Вие знаете, че напоследък падаха правителства, след като се оказваше, че едната компонента на правителствата се справя доста слабо на европейските избори. В този смисъл аз отново очаквам евроизборите на 26-ти май догодина да покажат, точно къде се намират политическите сили и съответно те да си направят своите изводи, съгласно резултатите.

Водещ: Проф. Константинов, възможно ли е самото правителство да се „самосвали“ или в един момент и на премиера да му писне? Жаргонен е изразът, но мисля, че е конкретен за ситуацията.

Михаил Константинов: Аз винаги съм казвал, че е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Това е известен афоризъм, но той иска да каже, че понякога има доста изненади в политиката, а и не само в  политиката, а и в международната политика и много често нещата се дължат на емоциите на хората, които всъщност правят тази политика. Ние не трябва да забравяме, че това са живи хора – с емоции, с харесвания любови, омрази и така нататък и понякога те действат импулсивно, а резултатите ги усещаме дълго след това. Да, това, което казвате, е възможно, но предвид на това, че аз не виждам в момента кой има сметка в момента от избори. Така че е малко вероятно. Освен това, за г-н Борисов ще бъде много трудно четвърти път да се връща на премиерското кресло, защото нека да напомня и на г-н Борисов, и на ГЕРБ, че те до този момент нямат изкаран пълен мандат. В българската нова политическа история има само три пълни мандата и това е добре да се помни. Първо, това е управлението на г-н Иван Костов – 1997-2001. След това е управлението, ще го кажа условно, на Царя – 2001-2005.  И накрая така наречената „Тройна коалиция“, която с големи усилия издържа 4 години – от 2005-а до 2009-а. Всички други Народни събрания са били разпускани предсрочно, съответно управлението не е изкарвало пълен мандат. В този смисъл мисля, че е време ГЕРБ да се напрегнат малко и да изкарат един пълен мандат. Честата смяна на властта не е полезна за страната. Говоря за икономика, за отношение на хората към тяхната държава. Към момента има леки признаци нещата да се оправят и те се дължат според мен на това, че има хора, които се връщат. Хора в активна възраст, и то млади хора. Има един доста стабилен обратен поток. Ако ние сега прекратим този поток с вътрешни дрязги и скандали, това ще бъде много лошо. Защото нашата надежда е да върнем нашите специалисти, които са разпръснати по света, за да помогнат на държавата. Българинът обаче чувства инстинктивно, че нещата, които стават по света, не са много хубави. И някак си българите искат в момента някакъв вид единство и определено не искат предсрочни избори. Всички изследвания показват, че две трети от хората не искат предсрочни избори. Тоест този, който ги предизвика предсрочните избори, ще бъде наказан от същите тези избиратели. И е добре българските политици това да си го запишат на челото – който тръгне или сам себе си да сваля, или да сваля някой друг, дори и да успее, ще бъде силно наказан от българските избиратели. Тоест те ще го махнат от властта или пък няма да го сложат във властта, както някои се надяват.

Водещ: Проф. Константинов, симптоматично или случайно е подкрепата на ГЕРБ на ветото на президента? Това е шесто вето и за първи път ГЕРБ го подкрепя, което значи, че ветото ще мине. Можем ли да търсим зачатък на стопляне на отношенията?

Михаил Константинов: Би могло да се мисли и в тази посока, но да кажем и друго – това беше наистина откровено лобистки закон, на който президентът наложи вето. И никак не беше добре за управляващите да се заинатят и да го прокарат. Това щеше да им докара много големи негативи. Вижте, българите вече доста добре се ориентират в политиката, знаят, кое как е и не може до безкрайност да ги лъжем и да ги мачкаме. Хората вече не искат по този начин да се действа на високите етажи. Откровен лобизъм. Плюс това даже за момента да оставим този въпрос настрана дали е лобизъм или не, той изглежда така. Е, като изглежда, защо да го пускаме? Така че според мен ГЕРБ реагираха на това нещо. Изобщо управлението на ГЕРБ е много реактивно. То реагира на малки и по-големи кризи и доста често оцелява по този начин. Обаче аз искам да припомня, че истинската политика не може да бъде само реактивна – да чакаме да се случи нещо и да реагираме съответно. Истинската политика трябва да бъде проактивна, да се набележат ясни цели – стратегически и тактически, и да се преследват. Но това за съжаление не го виждаме в достатъчна степен. То отразява и състоянието на българското общество. Погледнете хората с увреждания, които напълно справедливо протестират, искат нещо да се промени. Ами те са се разцепили помежду си на три-четири групи. Вижте даже българските животновъди, във връзка с тези чумни епидемии и т.н., ами те също се разцепиха – не е ясно, кой какво иска. Българинът трябва малко по-обединено да действа. Докато ние се разцепваме на две, три или пет части, няма как да има особен успех. Трябва голяма част от българския народ да действа единно и ще си постигне целите. А ние някак си, осъдени от някаква прокоба, каквото и да седнем да правим, ще се разцепим и ще се караме помежду си. Това аз лично го оценявам като голяма слабост на българското общество. И то затова много от целите си не може да ги постигне. Като сме разцепени, каква цел ще постигнем? Никаква. Както и става.

Водещ: Вие го наричате прокоба, но това не е ли невъзможност да се формулират рационални аргументи?

Михаил Константинов: Да, това също е така. Но някак си това, което го знаем, буквално дърпане на чергата – всеки я дърпа към себе си, без да отчита, че това пречи на общото движение напред. Не може всички, които искат нещо, всички да го получат. Няма откъде, няма ресурс за това нещо. Не само в България няма ресурс, а в никое общество. Следователно трябва да има приоритетни цели, за които да сме единни. Ето, аз например виждам такова нещо – действително да се помогне на децата с увреждания, това е много хубава идея. Това просто би трябвало да обедини българите, защото българите са състрадателни, те виждат какво става. Но в този момент самите хора с увреждания се изпокарват помежду си или пък започват да искат прекомерни неща, които няма как да станат в момента. Виждате, че и двете страни не намират баланса, не намират верния път. Трябва отново спокойно, разумно, гледайки в перспектива да решаваме проблемите. А не всеки да иска днес и сега да получи всичко. Няма как да стане това. Тези неща стават постепенно. Ако това не го разберем, ще продължаваме да бъдем в това състояние. Това е очевидно.

Водещ: Казахте, че политиката на ГЕРБ е реактивна. Обаче не се ли получава така, че те си предизвикват проблема, след това реагират да го решат?

Михаил Константинов: О, безспорно. Аз не искам да кажа, че ГЕРБ го връхлитат някакви мрачни външни проблеми. Тези проблеми са в голяма степен предизвикани от техните действия. Въпреки че действията на ГЕРБ, управленските действия в последно време са по-добри, отколкото преди няколко години, това е явно. Защото там израсна генерация политици, които знаят, за какво става въпрос. Но общо взето продължаваме да залитаме, аз ще го повторя отново в най-меката форма, елементарен лобизъм. Оттам до корупцията е една стъпка, а корупцията, както знаете, е кражба. И започва да става непоносимо всичко. Абе ще дам отново стария си съвет, но не знам дали ще ме послушат – трябва да се краде по-малко. Това го казвам за абсолютно всички български политици, бизнесмени и т.н. И аз ще кажа нещо грубо, дано то се чуе – на катафалката ремарке няма. Нали знаете какво значи това?

Водещ: Знам. Никой не може нищо да отнесе на оня свят, народът го е казал и по този начин.

Михаил Константинов: Така че нека това да запомнят. Вижте, аз мисля, че един човек, който прави непрекъснато тежки комбинации, взима нещо, чуди се как да го запази, разни комбинации върти през цялото време, ами той си съсипва най-ценното, което има. Най-ценното, което има всеки от нас, е времето, което ни е останало, тези минути, които Господ ни е отпуснал. А ние, занимавайки се с глупости, се опитваме да си напълним ремаркето на катафалката, което е пълна глупост.

Цоня Събчева

Източник: focus-radio.net

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код