Светлин Радославов (Svet): Дори най-голямата слава няма да отнеме българския ми дух!


Сподели:
30 Юли 2018, Понеделник
Светлин Радославов е музикален изпълнител, популярен със своите модернистични и авангардни електро хип-хоп изпълнения на цигулка.

Той е роден в София и през 1998 г. пътешествието му в САЩ започва. Свет добива широка популярност след участието си в “Америка търси талант”, а днес може да се похвали, че е бил на една сцена с Kanye West, Jamie Foxx и Phillip Phillips. Артистът сподели за своето уважение към изкуството и любов към България пред Десислава Славова и Вяра Стефчева.
Кой стои зад псведонима Svet?

Псведонимът Свет се роди, когато заминахме за Америка със семейството ми през 98’ година. Казвам се Светлин Радославов, роден съм в София и се кръстих на кратко Свет поради няколко причини. Първо - американците не могат да произнасят цялото ми име, и второ, Свет звучи симпатично и забавно!
Кога започна да се занимаваш с музика? Какво поддържа любовта ти към изкуството толкова години?

Музиката винаги е била голяма част от живота ми. Още от много малък моята баба ме водеше да пея пред хора на фонтаните пред НДК. Те спираха, за да ме гледат. Винаги съм обожавал да съм на сцена. Цигулката пък е един от най-интересните инструменти в цял свят. Голяма част от българската музика също е изключителна.

Започнах да свиря на цигулка, когато бях на 3 годинки. Това бяха едни дълги уроци със сълзи и мръщене, но дисциплината ме държеше да продължавам да ставам все по и по-добър. На 7 годинки спечелих второ място в Благоевград на Третия национален конкурс за деца таланти в България. След това бях приет в музикалното училище "Любомир Пипков" в София.
Как животът ти те отведе до САЩ? Планираш ли да се завърнеш в България?

След като се преместихме в Америка, чух за първи път хип-хоп. Все още не мога да обясня всички чувства, които влязоха в съзнанието и сърцето ми, след като чух такъв ритъм и рими за първи път. Веднага започнах да се занимавам да продуцирам бийтове, да ги комбинирам с рапиране, пеене и най-накрая - с класическата ми цигулка. Хората започнаха да ме харесват и оттам фактически се роди Свет!

В България ще съм на турне във втората част на август месец. Ще свиря в София в The One Exlusive на 18-и и на Слънчев бряг в клуба Bedroom beach на 17-и. Бих поканил всички приятели и почитатели да ме видят.
През 2012 г. ти участва в “Америка търси талант” и се класира до етап “Вегас”. Какво ти даде това участие? Какво се промени при теб оттогава?

     С голямо удоволствие мога да се похваля, че съм първият българин, който постига успех в световноизвестното предаване “Америка търси талант”.

    За мен бе огромна чест да участвам, от този момент кариерата ми тръгна нагоре. Повечето хора си мислят, че след като се появиш на такава голяма сцена, нещата сами се нареждат, но това не е цялата истина.

След участието ми в “Америка търси талант” започна най-голямата работа в живота ми. Обаждах се буквално на всеки продуцент и агент и свързването с правилните хора се оказа истинска трудност. Всичко стана постепенно, но никога не съм се съмнявал, че ще дойде и моето време.

     След известно време обиколих Америка и свирих в 120 града. Звучеше ми много готино да съм “световноизвестен музикант”, но честно да ви кажа, аз съм скромно момче от квартала и дори най-голямата слава на света никога няма да отнеме моя български дух!

Боледувал съм от рак и знам какво означава да имаш добри хора около себе си, които да ти помагат и да те обичат. Боледувах от мозъчен рак през 2016 година и един ден, след мозъчна операция, излязох пред болницата и изсвирих Let it be на Бийтълс.

    Това бе моята малка благодарност към всички, които са ми помогнали да се справя с тази болест, към всички, които се молиха за мен. Господ ни дава талант, но ние трябва да го използваме и да помагаме на другите.

Кое е музикалното ти изпълнение, което никога няма да забравиш?

    Свирил съм на всякакви събития - концерти пред 40 хиляди души, NBA баскетболни игри, фестивали, но едно от най-незабравимото ми участия беше в Далас, Тексас. То бе в една болница за малки дечица, които боледуват от рак.

Дори в този момент, когато си спомня какъв силен дух видях в тези деца, очите ми се пълнят със сълзи. За тях аз бях герой, защото тогава и аз боледувах като тях. А те виждаха човек, който преживява същото, човек, който си следва мечтите. Всичко това им се стори велико, но аз мисля, че бе по-велико за мен, защото свиренето пред тези дечица ми напълни душата с доброта. Тогава си казах, че моята мисия на тази планета е да мотивирам и да помагам на деца!

    Мечтата ми е да обиколя света и да създам собствена фондация, чрез която да помагам на деца по цял свят и да правя благотворителни концерти!

Коя е любимата ти българска песен?

     Най-любимата ми българска песен е нашият химн!

Всеки път, щом го чуя, кожата ми настръхва. По-света няма по-красив химн и аз обичам да го свиря на цигулката. Преди две години го изсвирих във  фacebook и клипчето набра към половин милион гледания.
Канен си да свириш на много събития и от много известни личности (Kanye West, Jamie Foxx, The Black Keys). Приемаш ли свиренето като работа, или като хоби?

Като човек на изкуството аз обожавам да работя с различни таланти и известни личности. Свиренето не е работа за мен, тъй като е просто моят начин да обикалям цял свят и да работя с прекрасни хора, които ме уважават.

Един от хората, с които съм свирил, е Shaquille O’Neil. Shaq е най-готиният човек на света! Бяхме заедно на един фестивал и поговорихме малко за живота и музиката. Не стига, че е един от най-великите баскетболни играчи, но и притежава докторска степен, освен че е милионер и страхотен DJ. Той е човек на изкуството като мен, обожава музиката. Аз лично уважавам всички хора, независимо дали са известни личности, или не, стига да работят това, в което са влюбени, също като мен.

Какво ти дава изкуството?

Изкуството е талантът, който ти е даден от Бог, комбиниран с работа и дисциплина, която трябва да вложиш в таланта си. Само тогава всичко това може да се превърне в творчество. Изкуството за мен е, когато правя нещо ново и уникално, независимо дали се катеря по планини, дали слушам как птичките пеят, или пък съм в студиото. Аз винаги се опитвам да генерирам нови идеи.
Какво е посланието ти към хората, които искат да се занимават с музика?

На всички читатели искам да кажа, че музиката е енергия, която постоянно пътува и влиза във всеки човек. Музиката е много специална, защото, дори да се чувстваш тъжен или щастлив, или влюбен, или ядосан, винаги можеш да се насладиш на някоя песен, която да ти помогне във всяка ситуация.


В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код