Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор


Сподели:
06 Август 2018, Понеделник


Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес заяви, че не изключва управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел да се разпадне при следващ вътрешен спор като неотдавнашния между Меркел и лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) и вътрешен министър Хорст Зеехофер за миграционната политика, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Борбата заради миграцията между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и ХСС на Зеехофер е разочаровал мнозина, включително сред социалдемократите, защото беше вътрешен спор и не наблягаше на съществени въпроси, каза Налес за вестникарската компания РНД.

На въпрос дали следващ подобен спор може да разбие голямата коалиция на Меркел между ХДС, ХСС и ГСДП Налес отвърна: "След преживяното в последните месеци не мога да изключа това. Положението беше сериозно."

По-рано Зеехофер заяви, че смята да започне да използва "Туитър", за да изпраща посланията си директно до избирателите с наближаването на регионалните избори в провинция Бавария на 14 октомври, в които ХСС може да изгуби пълното си мнозинство в южната провинция. Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" вече отне гласове от ХСС на националните избори през септември 2017 г.

Караницата между Меркел и Зеехофер още повече понижи подкрепата за управляващите партии. Според публикувано в четвъртък вечерта допитване на "Дойчландтренд" за телевизия А Ер Де съюзът ХДС/ХСС е само с 29 процента, а ГСДП с 18 процента подкрепа. За сметка на това "Алтернатива за Германия" постига най-високия си резултат в такива анкети със 17 процента подкрепа, предаде ДПА.

Ангела Меркел ще се появи на поне едно предизборно събитие за изборите в Бавария въпреки напрежението между нея и ХСС. Тя ще участва заедно с премиера на Бавария Маркус Зьодер в среща с избиратели на 30 септември в област Унтералгой.

Споразумение с Гърция и Италия

Междувременно Зеехофер се надява тази седмица да бъде постигнато споразумение в преговорите с Гърция и Италия, за да приемат обратно мигранти, регистрирани на тяхна земя, преди да отидат в Германия, предаде "Франс прес".

В началото на юли той постигна съгласие с Меркел мигрантите, регистрирани в други страни в ЕС, да бъдат връщани или в тези страни, или в Австрия, но това предполага сключване на двустранни споразумения с европейските страни партньори.

Зеехофер каза, че се надява в следващите дни да се изясни дали е възможно сключване на такива двустранни споразумения. "Преговорите протичат в добър климат. Но в крайна сметка може би ще трябват разговори между правителствените лидери поради сложността на проблема", каза вътрешният министър по обществената телевизия А Ер Де.

Гърция намекна, че може би ще се съгласи да приема някои мигранти, но италианският вътрешен министър Матео Салвини от крайнодясната партия "Лига" заяви, че преди каквото и да било споразумение за мигрантите трябва да бъде засилен контролът по външните граници на Европейския съюз.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код