Ген. Груди Ангелов: Постижението на българската армия е да има честни, доблестни мъже, които се справят с несгодите на днешното време, по примера на Ботев


Сподели:
07 Август 2018, Вторник


Водещ: Говорим за заветите на Христо Ботев, останали в Българската армия. Наш гост е ген. Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Започваме с въпроса, който задавам на всички – защо е важно да говорим за Ботев цялата година, а не само в дните на тържествата за неговото рождение и неговата гибел? Добър ден на ген. Ангелов.

Груди Ангелов: Добър ден на вас и на вашите слушатели. Защо е важно да говорим за него? Защото мисля, че недостатъчно знаем за него, недостатъчно предаваме на поколенията след нас и на младите хора в България, само в деня на неговото рождение и неговата смърт говорим много. Има много какво да се каже, много повече от това, което си спомняме в тези два дни или в навечерието на тези дни. Защото Ботев има какво да се поучим от неговия живот, има какво да бъдем научени като лидери, като ръководители, за знаем как да обичаме България. И тук бих искал да спомена, че Дрангов също се е учил от него и е заимствал доста от неговите идеи, особено за жертвоготовността, да се жертва в името на България, в името на отечеството. Да не забравяме още, че Ботев също е поел ръководството на Българския централен революционен комитет 1873 година след смъртта на Левски. Въпреки неуспеха на Априлското въстание, той събира чета и преминава на българския бряг. Така че има много какво да се учим, особено как да бъдем българи, как да се борим за нашата родина.

Водещ: Какво е мястото на заветите на Христо Ботев в Българската армия?

Груди Ангелов: Аз мисля, че все още те са съхранени в Българската армия, защото малко или много всеки, който е влязъл в редовете на Българската армия, е влязъл за това, че на първо място за него е родината, отечеството, че все пак са останали хора, които да вярват в това – да вярват в честността, в себеотрицанието. Ботев също е бил изключително честен, доблестен мъж. Да не забравяме, че при овладяването на „Радецки“, той е подходил много коректно – не е наранил никого, не е обидил никого. Говорил е с капитана на „Радецки“ на френски и е превеждал също така на немски. Забранил е да се взима каквото и да било от българските граждани, от българите, когато тръгнали при Козлодуй. А също така е разрешил само дарения да се приемат за дейността на организацията. Така че има доста какво да желаем. Аз смятам, че Българската армия е постигнала това – да има честни, доблестни мъже, които се справят с несгодите на днешното време.

Водещ: Ген. Ангелов, вие ръководите Военна академия „Георги Стойков Раковски“, най-елитното, реномирано висше военно училище в България. Какво е мястото, каква е ролята на Ботев в подготовката на офицерския състав на Българската армия и на висшата администрация на България?

Груди Ангелов: Аз мисля, че всички ние сме длъжници на Ботев в този момент, защото все по-малко и по-малко отделяме внимание на българската история при обучението на нашите слушатели, а и на курсантите във Военния университет. Това да отделяме повече място за нашите герои Ботев, Левски, Раковски, защото те са живели по едно и също време, те са били дейци на революционното движение, с една добра военна подготовка. И ние трябва да отделим време и място да изучаваме тези наши герои и техния опит, който са оставили на поколенията.

Водещ: Ген. Ангелов, вашата академия носи името на Георги Стойков Раковски, но не е ли редно да има и друго висше военно училище, което да вземе името на Христо Ботев? Тук историческата справка показва, че през 1961 година в Плевен започва да функционира  Школата за запасни офицери „Христо Ботев“, в която се готвят командни кадри в запаса  от всички специалности. Тя е приемник на две школи – от 1901 и 1903 година, съществувала е до 2008 година. Това е историческа справка.

Груди Ангелов: Да, това е историческа справка. Както знаете, с редуцирането на Българската армия, учебните заведения също техният брой намаля. Така че не може да съхраним тази традиция, но би могло да се помисли. И аз мисля, че това решение трябва да бъде провокирано от политическото ръководство на Министерство на отбраната, също така от политически дейци, както сега например, има идея и стартира процесът да се възстанови Военно-въздушното училище. То носеше името на Георги Бенковски. Друг е въпросът дали ще си остане „Бенковски“, ще се съхрани като име или ще бъде наречено името на Христо Ботев. Вече това е решение, което трябва да бъде взето в близко бъдеще. Но да, би трябвало да бъде подкрепян по един или друг начин този наш герой.

Водещ: Какво направи Военна академия „Георги Стойков Раковски“ до сега в годината на Христо Ботев?

Груди Ангелов: Академията си почива. Всички мероприятия, които са планирани от Националния комитет за честванията, понеже аз съм също в този комитет, съм член на Националния комитет, подпомагаме и Трявна, Троян за възстановяване на част от Алеята на победите, също така с тържествата за Христо Ботев. Но имаме готовност във всеки един момент да подпомагаме дейността. Както знаете и випускът тази година на слушателите е наречен „Ботевски“.

Водещ: И още един випуск носи името на Христо Ботев на Националния военен университет „Васил Левски“ и Професионалния сержантски колеж на тържествена церемония връчиха първото офицерско и сержантско звание на випускниците си и им дадоха името „Ботевски“. Може би випуск „Ботевски“ трябва да станат всички випуски през тази година.

Груди Ангелов: Да, те ще бъдат, понеже при нас на 31 юли завършиха класното, което политическото ръководство на Въоръжените сили и отбраната, това са т.нар. „генерал-щабен факултет“. Следващият випуск, които са командно-щабен факултет завършват през октомври. Така че те също ще бъдат „Ботевски – втора смяна“. Този випуск, който завършва на 31-ви, беше наречен випуск „Ботевски – първа смяна“. Така че аз мисля, че всички випуски, които ще завършат обучаеми във Военна академия и във Военния университет, както и Военноморското училище, защото тяхното предстои завършването на курсантите от Военноморското училище следващата седмица, също ще бъде „Ботевски“. Така че пазим традицията.

Водещ: Кой от заветите на Ботев е най-близо до вас самият?

Груди Ангелов: Най-близо?

Водещ: Може да бъде стих, може да бъде откъс от публицистиката, а може просто да формулирате посланието от делото и живота на поета.

Груди Ангелов: Важното  за мен е да възродим българския дух, защото това е най-доброто, което би могло да се запази. И да възстановим традициите на българина, на Българската армия. Защото Ботев е един от основоположниците на Българската армия с Раковски и Левски. Той е участвал в чети, готвил се е. Бил е в четата на Филип Тотю, която така и не преминава Дунав, но впоследствие той повежда собствена чета. Имал е собствен щаб. Така че за мен, да запазим традицията е най-важното, което бихме могли, и най-вече да има България, да бъде свободна и независима.

Цоня СЪБЧЕВА

Източник: focus-radio.net

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код