Здравното министерство иска забрана за пушене на наргиле на закрито


Сподели:
07 Август 2018, Вторник
Нарушаването на забраната ще води до затваряне на заведенията за един месец

Забраната за тютюнопушене на закрито вече ще важи и за наргилетата, ако Народното събрание одобри промените в Закона за здравето, предложен за общество обсъждане от ресорното министерство.

Според проекта регионалните здравни инспекции вече ще контролират използването на „изделия за водна лула, несъдържащи тютюн”, което са наргилетата. В момента здравните власти имат ангажимент да следят за забраната за пушене на тютюневи изделия на закрито. Наргилета няма да могат да се пушат както на закритите обществени места, така и на работа.

В обхвата на новата забрана влизат и нагреваемите цигари като IQOS, тъй като думата „тютюнопушене“ се заменя с „пушене на тютюневи изделия и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн".

Освен това здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за сираци, старческите домове и т. н. ще трябва да организират и провеждат програми за предпазване от употреба на наркотични вещества и за превенция срещу използването на тютюневи и свързаните с тях изделия и алкохолни напитки.

Променя се и срокът, за който дадено заведение може да бъде затворено, ако инспекторите от държавния здравен контрол установят пушене на тютюневи изделия или наргилета. Докато в момента Законът за здравето предвижда затваряне на обекта до отстраняване на нарушенията, то сега срокът ще е фиксиран – един месец. Докато е затворено, на заведението на видно място ще се поставя надпис, че обектът е спрян от експлоатация заради нарушаване на забраната за пушене, и ще се посочва от кога до кога няма да работи. Затварянето ще може да се обжалва, но обжалването няма да спира изпълнението на заповедта за затваряне.

Предложените промени в Закона за здравето предвиждат също служителите на Министерството на здравеопазването и второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването всяка година да имат право на пари за представително облекло.

Източник: economic.bg

В категории: Новините, България, Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код